Терористичната групировка „Ислямска държава” е обречена на скорошно поражение в Ирак и рано или късно ще претърпи провал в Сирия, но заплахата от екстремизъм в района остава голяма, заяви по Си Ен Ен Дейвид Петреус, който беше начело на ЦРУ от 2010 до 2012 година.

Петреус изтъква, че кампанията против „Ислямска държава” в Ирак „напредва много по-бързо, отколкото някои очакваха”. „Ако се биеш отчаяно и интензивно, врагът просто се пречупва и мисля, че ще станем свидетели на поражението на „Ислямска държава” в Ирак още в близките месеци”, изтъква Петреус.

Според американския специалист иракският град Мосул, който е под контрола на джихадистите, ще бъде прочистен още в началото на идната година.

„Убеден съм, че ще се доберем до Ал-Багдади – главатаря на ИДИЛ”, казва Петреус.

Той обаче предупреждава, че и след поражението на джихадистите, в Ирак ще продължат да действат „местни терористични клетки, които ще извършват атаки на места като Багдад”.

В Сирия ситуацията е по-сложна, признава Петреус и подчертава, че там победата над ИДИЛ ще е значително по-трудна поради продължаващата пета година гражданска война. Петреус се обяви за създаване в Сирия на зони, забранени за полети, като допълва, че сега създаването им е „по-проблематично”, отколкото преди няколко години, като се има предвид „присъствието на Русия в небето над Сирия”.

Петреус заяви, че по негово мнение Башар Асад трябва да слезе от власт, но е необходимо САЩ да са наясно с кого ще го заменят.