Поредно престижно проучване показа огромното значение на разделното хранене, пише „Индипендънт”.

Резултатите от съвместното изследване на Кралския колеж в Лондон и бразилския Университет в Сао Паоло потвърждават пагубния здравен ефект от пропускането на хранене и яденето късно вечер.

Според учените са нужни още големи изследвания, които да затвърдят предположенията, че нередовното хранене води до диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване.

„Има известна истина в поговорката „Закусвай като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк”. Нужни са обаче още изследвания”, заяви д-р Герда Пот от Кралския колеж, цитирана от британското издание.

„Днес разбираме по-добре какво трябва да ядем, но остава въпроса кое хранене през деня ни дава най-много енергия. Има доказателства, че поемането на повече калории късно вечер води до напълняване, но сме далеч от разбирането дали приемането им трябва да е равномерно през деня или съсредоточено в закуската”, допълни тя.

Същият научен екип публикува друго изследване през май, в което не беше доказана връзката между яденето след 8 вечерта и затлъстяването при децата.