Финансирането на изпратен от турското правителство учител, който имал за задача да преподава в Средното общообразователно духовно училище в Русе, стана повод за съдебно дело и присъди.
Погазването на закона се кореняло във факта, че престоя и работата на турския преподавател в Русе плащало турското правителство и това продължило цели три години - от декември 2011 до декември 2014 година. За да бъде толкова дълго време в България обаче, учителят трябвало да удостовери, че тук изкарва прехраната си. Иначе щяла да се наложи намесата на Агенция „Миграция“ и той да бъде изгонен от държавата. И тук на помощ се притекъл директорът на Мюсюлманското училище Сюлейман Исмаил, който издал седем служебни бележки и сведения, че пратеникът от Анталия е на работа при него и той му плаща заплата и квартира. Документите имали за цел да узаконят престоя му у нас пред миграционната служба и Регионалния инспекторат по образованието, но случаят се разнищил и истината лъснала.
За стореното и двамата подсъдими направиха пълни самопризнания пред състав на Русенския районен съд, като преди това се договориха с прокуратурата за наказанията си. Така директорът Исмаил се сдоби с условна присъда от 1 година с 3-годишен изпитателен срок, а учителят от Турция - с 5 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Присъдите са окончателни.