Организаторите на екопротестите на Мартен срещу намеренията на „Полисан“ да разшири производството си са обект на разследване от компетентните органи за съставяне и публично разпространяване на документ с невярно съдържание, съобщи сайтът Акцент.бг. Става дума за представеното от еколозите разрешение за изграждане на пилотна инсталация за производство на тъмни нефтопродукти от „Полисан“, за което един от говорителите на протеста Недялко Попов казва, че е получен от община Русе по Закона за достъп до обществена информация. То се издава от РДНСК, но се завежда и в деловодството на общината.
На запитване от „Полисан“ на кого освен на самата фирма е предоставян документът, общината отговаря, че няма друг получател и това поставя въпроса как той се е озовал в ръцете на протестиращите.
По-фрапиращото обаче е, че реалното разрешително е за преработка на 10 000 т гудрон и битум годишно, а фалшификатът, удостоверен с мокър печат, който заедно с подписа на съответния служител би трябвало да е най-надеждното свидетелство за достоверност, сочи квота от 1000 тона.
Тази цифра е в основата на шумния скандал, в който „Полисан“ е обвинена в измама, а въпросното фалшиво разрешително е цитирано дословно и в двете жалби до съда, подадени от партия „Зелените“ и от мартенския екокомитет. Междувременно РДНСК предоставят на областния управител Стефко Бурджиев действителния документ, където разрешеното за преработка количество петролни продукти е коректно посочено - 10 000 т, посочва Акцент.бг.
Тепърва разследването ще се изяснява първо кой, как и защо е подправил цифрата в издадения от общината документ и кой го е предоставил на мартенския комитет.