Капитанът на Испания Серхио Рамос имаше златна възможност да подпечата първото място на своя отбор в група D и да го изпрати в далеч по-лесния първи поток.

Вместо това централният защитник не успя да преодолее вратаря на Хърватия Даниел Субашич в 72-ата минута, а три минути преди края на редовното времешампионите допуснаха обрат след попадение на Иван Перишич и се озоваха в компанията на Италия, Германия, Франция и Англия.

Субашич разкри след двубоя, че пропусналият мача заради контузия Лука Модрич е имал главна заслуга за спасената дузпа. Полузащитникът, който е съотборник на Рамос в "Реал" (Мадрид), е предал безценен съвет на вратаря чрез капитана на тима Дарио Сърна.

"Дарио ми каза, че Модрич му е извикал от пейката да не се хвърлям предварително, а да изчакам и след това да се метна вдясно. Така направих и се получи. Мисля, че Рамос би добре дузпата, но аз изчаках и парирах изстрела му", обясни вратарят на "Монако".

Испанските медии и фенове очаквано реагираха критично на решението Рамос да изпълни дузпата. А Андрес Иниеста сподели, че е имал намерение да застане зад топката, но е отстъпил на бранителя - защото е капитан и защото е бил много уверен.

"Аз се подготвях да изпълня дузпата, но Серхио Рамос дойде и ме помоли да я бие той. Отстъпих му, той изглеждаше много уверен, но не пропуска този, който не бие. За съжаление не ни провървя. Лошо е, че загубихме, но европейското първенство продължава", разказа плеймейкърът на "Барселона". 

Селекционерът Висенте дел Боске обясни как се процедира при дузпа в испанския отбор. "Това е нещо, за което сме говорили много пъти. Когато получим дузпа, най-увереният играч я изпълнява. Треньорът не трябва да се меси", заяви той.

Рамос изрази разочарование, че е пропилял възможността да качи Испания на върха. "Имах шанс да изведе моя отбор напред, но за съжаление не успях. Сега отиваме при фаворитите, но в крайна сметка, за да станеш шампион, трябва да победиш всички."