Проблемът с пазара на труда и малцинствата не търпи отлагане на всички нива на управление, коментира пред БНР експертът от КНСБ Диана Найденова.

"В България 325 хиляди души са роми. Техният брой се увеличава и само 22,5% имат заетост. Това е много страшно. 90% от тези 22,5 на сто са с основно и по-ниско образование, 0,5% са със средно и 0,1% са с висше образование", обясни тя.

Според нея има цели семейства, при които от дядото до внука, са безработни. Ромите, ако работят, работят най-вече в три сектори - строителство, селско стопанство и комунални услуги.

"Интересното е, че предлагайки работа на много от ромите, те не желаят да работят, защото с парите, които получават като минимална заплата, почасова ставка, са по-малко от помощите, които получават по различни канали", коментира Найденова.

Според нея трябва да се създадат по-големи възможности за заетост на хората в трудоспособна възраст, а не да получават социални помощи.

"Питат: "Цели 8 часа ли трябва да работя?". Имахме проект за болногледачи, първо ги обучавахме и после стажуват, но идват при мен и ми казват, че не могат повече от един час да работят, други пък приеха обучението като професия и имат по 9-10 професионални курсове, но не са започнали работа след нито един, защото не иска", настоя Найденова.

Тези роми, които наистина търсят работа обаче също имат проблеми, защото не могат да намерят.

Валентин, който живее във врачанско село, обясни, че много пъти е търсил работа по обяви дори и в София, но като го видят, че е ром, му отказват.

"Ромите създават някои проблеми като са безработни, когато крадат и започват да се говорят едни приказки: " "Циганите са крадливо племе", но ние не сме еднакви всички", призна той.