Германският тенисист Александър Зверев записа впечатляваща победа над световния номер 3 Роджър Федерер на турнира на трева в Хале. На полуфиналите 19-годишният талант детронира осемкратния шампион от надпреварата след успех със 7-6 (4), 5-7, 6-3 и по този начин се класира за първия си ATP финал. Това бе и първа победа за младия германец над Федерер, като преди това двамата се бяха срещали още веднъж – през тази година на клей на Мастърса в Рим, където победител бе швейцарецът.

Иначе двамата изиграха страхотен двубой на централния корт в Хале. Първият сет премина без пробиви, като изходът му трябваше да се реши в тайбрек. Там Зверев бе по-стабилен и поведе след 7-4.

Във втората част играта отново много равностойно, но при 5-5, поставеният под номер 1 в схемата Федерер успя да осъществи първия пробив в мача, а впоследствие да изравни резултата в сетове на свой сервис – 7-5.

В решителния трети сет 19-годишният Зверев направи пробив в шестия гейм, повеждайки с 4-2 и до края не изпусна преднината си, за да се поздрави с крайния успех.

На финала германецът ще спори с победителя от двубоя между Доминик Тийм и Флориан Майер.