Д-р Стефчо Ламбев е завършил Медицинския университет в Плевен през 1983 година. После е работил в Белене като ушен лекар. От 1989 година е на работа в отделение „Уши, нос гърло“ в тогавашната Окръжна болница, а от последните две години е ординатор по същата специалност в ДКЦ 1.


- Д-р Ламбев, по това време на годината в Русе върлува летен грип. От какви вируси се причинява болестта?
- Причината за летния грип са аденовируси, които са общо 32 стеротипа и съдържат дезоксирибонуклеинова киселина /ДНК/. Те причиняват инфекции по въздушно-капков и битов път и чрез поглъщане на храна. От тях най-вече страдат деца и възрастни с намален имунитет. 
- Какво е характерното за тези вируси?
- Характерно за аденовирусите е, че влизат в епитела на горните дихателни пътища и в конюнктива на окото, където е входната им врата. Тогава летният грип започва внезапно с втрисане, болки в мускулите, отпадналост, висока температура до 38-39 градуса. Освен това пациентите имат болки в гърлото, кашлицата им става суха и мъчителна, появяват се и болки в очите със сълзене. 
- За колко време протича летният грип?
- За около 5-7 дни, като диагнозата се поставя с клиничен преглед. При него се вижда, че гърлото е зачервено, с налепи от малки мехурчета, които се пукат много болезнено. Конюнктивата в окото също е зачервена и има секрет. За изследването на степента на заболяването се прави промивка на гърлото, взема се проба и се праща в лаборатория. При усложнение се взема кръв, за да се изследват антителата. Ако не се вземат навременни мерки, летният грип може да предизвика остър отит и пневмония. 
- Как се стига до отита?
- Това става от инфекция в носоглътката, която преминава в средното ухо по евстахиевата тръба. Тогава се получава остър отит, който протича със силни болки, намален слух, шум в ухото и засилена кашлица. Това е много сериозно заболяване и затова при първите симптоми за болки в ушите, пациентите трябва да потърсят специалист „Уши, нос, гърло“. Много пациенти с хрема си издухват едновременно двете ноздри и така в евстахиевата тръба се нагнетява секрет, който възпалява средното ухо. Затова издухването трябва да се прави ноздра по ноздра. 
- Какво лечение се прилага?
- В първите три дни се започва с антипиретици. Ако до тогава няма промяна, се минава към антибиотично лечение, за да се избегне гнойна ангина, при която преглъщането става трудно и пациентите могат да се обезводнят, защото не могат да пият вода. Тук искам да подчертая, че не е желателно пациентите да се самолекуват, защото се изграждат много резистентни щамове, които после трудно се лекуват. Например, когато една гнойна ангина не мине при самолекуване и трудното преглъщане се задълбочи, трябва веднага да се потърси консулт със специалист, защото макар гърлото да е спокойно, процесът се задълбочава надолу към хипофаринкса и болните не могат да дишат заради образувалия се оток. Тогава абцесът в трахеята се пробожда с нож на Туболт за освобождаване на дишането.
При отит на пациентите се изписват капки за нос, за уши и антибиотично лечение.
- Какви други характерни заболявания в ушите, носа и гърлото се наблюдават през летния период?
- На първо място това е отомикозата /гъбички в ухото/. Те се получават поради това, че високите температури предизвикват изпотяване в ушите, което води до мацерация на ушния канал и проникване на гъбички чрез почистване на ушите или при къпане в басейни, реки и в море. Отомикозата протича в ухото с парене, сърбеж и лека оторея - излизане на бистър секрет. Причинителят за гъбичките са плесените аспергилус флабус и аспергилус нигер. Те се лекуват с мехлеми и капки, но ако не се вземат мерки, може да предизвикат влизане в ушите на стафилококи и стрептококи, които довеждат до възпаление на външния слухов канал.
Наред с приема на медикаменти пациентите трябва да не си мокрят ушите, като по време на баня е необходимо да слагат в тях памук с вазелин. След ползване на душ ушите трябва да се подсушават много добре, защото гъбичките се развиват точно във влажна среда.
Алергичните хреми са друго често заболяване в този сезон на годината, тъй като растенията и дърветата цъфтят и действат негативно на хора с алергична атопия. При тях от носа на пациента се стича силен бистър секрет, който довежда до кихане, събреж и намалено обоняние. Ако не се обърне внимание навреме, тези болни пациенти могат да останат без обоняние за цял живот. 
Друго заболяване в този период е кървенето в носа, което е предно и задно. То крие голям интензитет и е симптом на други болести като хипертония или туморни процеси. Причините за кървенето могат да бъдат още разширени вени на носа или травми при падане или удар при скачане в басейни. До кървене от носа може да се стигне и от кървящ полип на носната преграда, който се отстранява чрез операция. Причина за заболяването са вродени хемангиоми в носа, които се получават още при раждане. За да се премахнат, бебета се оперират още в най-ранна възраст. 
Важно е да се знае, че при кървене в носа пациентите не трябва да лягат по гръб, защото гърлото се пълни с кръв и съсиреци и се стига до задавяне, което понякога може да доведе до смърт. 
- Как се лекува кървенето в носа?
- Чрез риноскопия се вижда от коя част на носа е кървенето. Ако кървенето е в предната част, полученото сплетене се обгаря със сребърен нитрат след поставяне на упойка. Често се слага носна тампонада с мехлем, което спира кървенето. Тя се носи от 3 до 5 дни.  
Ако кървенето е в задната част на носа, което е много опасно, се слага средна тампонада. Когато и тя не помогне и стичането на кръв продължи по задната фарингеална стена, пациентът започва да гълта кръв и може да изпадне в хеморагичен шок и анемия. Тогава се слага задна тампонада, която е много мъчителна за пациента. За намаляване на болките и избягване възпалението на синусите и ушите му се назначава антибиотично лечение.