След като направи световен дебют по време на Международния автомобилен салон в Ню Йорк миналия март, „Нисан GT-R“ бе актуализиран с вълнуващ нов външен и вътрешен дизайн, като едновременно с това получи съществени динамични подобрения в ключови области.
Новият GT-R може да се похвали с 
напълно освежен екстериорен изглед
добавящ чувство за висок стил към дизайна на автомобил, който вече се смята за един от най-откроимите спортни модели на пазара. Акцентите в предната част са новият капак на двигателя, променените брони, дневните светлини (DRL) и радиаторната решетка „V-motion“ в матов хром, която е един от дизайнерските подписи на „Нисан“. Тази силно отличителна радиаторна решетка е увеличена на размер, за да се увеличи въздушният поток за охлаждане на двигателя, без това да доведе до увеличаване на челното въздушно съпротивление, като рафинираната форма се смесва плавно с новия капак на двигателя, чиито структурна здравина е увеличена. Елиминирайки на практика деформацията на капака, тестове показаха, че дизайнът на новия преден капак подобрява в голяма степен аеродинамичното притискане на предната част на автомобила при високи скорости (200 км/ч или повече).
Всъщност, почти всички визуални промени, направени по екстериора на GT-R, целят 
подобряване на аеродинамичните параметри
по-специално, повишаване на аеродинамичната ефективност в три ключови области: генериране на притискаща сила, намаляване на въздушното съпротивление и оптимизиране на охлаждането на жизненоважните системи на автомобила.
В допълнение към новата радиаторна решетка и капак, извитият профил на предния долен спойлер е леко увеличен и снижен с няколко милиметра, за да се подобри въздушното обтичане на долния му ръб. Също така, чрез промяна на формата на лайстните по продължение на долните части на профилите на автомобила, количеството на въздуха, влизащо под него, е намалено. По този начин се противодейства на повдигането на автомобила, оттам се оптимизира стабилността. С-колоните също са видоизменени, като горната част сега е оформена така, че да осигурява по-добро насочване на въздушния поток чрез предотвратяване на оформянето на малки завихряния.
Задната част на новия GT-R продължава да се определя от емблематичните кръгли стопове, но ако се загледате внимателно, ще забележите сребрист дифузьор и нови странични вентилационни отвори, които са вградени до двете двойки титаниеви ауспуси, като тяхната цел също е подобряване на аеродинамиката.
Разчитайки на отлично изработени материали,

новият интериор предлага несравним комфорт, лукс и пригодност за ежедневно използване

каквито не сме виждали в никой от предшествениците. Очевидно е от пръв поглед, че новото купе е по-луксозно и престижно. Облицовано с най-висококачествената кожа Nappa (опция), новото арматурно табло възприема „хоризонтален поток“, който осигурява чувство на висока стабилност за пътниците на предните седалки, докато линията от приборното табло към централната конзола осигурява откроима, ориентирана към водача среда за този, който седи зад волана. В съответствие с всички динамични параметри на GT-R, слоят омекотяващ материал под кожата е изработен от нов, по-тънък материал, който спомага за запазване на по-ниско общото тегло на автомобила, като едновременно с това продължава да предлага най-високо усещане за качество. Също така, с върховно майсторство, кожата е умело съшита в цялото купе.
Оформлението на централната част на арматурното табло е подобрено и опростено, като броят на бутоните за интегрираните навигационна и аудио системи е сведен от 27 на само 11 във версия 2017. 
За да се осигури по-добра видимост напред за водача и пътника отпред, бутоните за навигационната система и дисплеят са позиционирани малко по-ниско на таблото.
Подобрена е също и конфигурацията на променената навигационна система
като регулаторите сега са изработени от истински алуминий, подобряващ усещането и работата с тях. Увеличен 8-инчов сензорен дисплей. Конфигурацията на иконите може да се персонализира според предпочитанията на потребителя, а новият Display command control върху карбоновата централна конзола позволява лесна работа, без да се налага да докосвате монитора; това е полезно, при движение с висока скорост.
Сред другите удобни инфотейнмънт функции спада популярният мултифункционален компютър, който позволява на водача да персонализира конфигурацията на важните динамични параметри/информация (включително температура на охлаждащата течност, температура на моторното масло, налягане на моторното масло, температура на трансмисионното масло, налягане на трансмисионното масло, налягане в турбото и т.н.).
Също така, перата на волана вече са монтирани директно към новия като дизайн волан (вместо към кормилната колона), което позволява на водача да превключва предавките на 6-степенната трансмисия с двоен съединител, без да се налага да сваля ръцете си от волана в средата на завоя.
В сравнение с миналогодишния модел, 
мощността на всепризнатия битурбо 3,8-литров, 24-клапанов V6 двигател на GT-R е увеличена с 20 к.с.
Сега тя възлиза на 570 к.с. при 6800 об./мин, благодарение отчасти на увеличеното налягане в турбините и запалителната система, която се контролира при всеки отделен цилиндър - технология, запазена досега за GT-R NISMO. Новите промени водят до подобрение на ускорението в средния оборотен диапазон (3200 об./мин и нагоре), като максималният въртящ момент е наличен при по-широк оборотен диапазон. 
Обозначеният като „VR38DETT“ двигател разполага с намалено триене, по-ниско тегло, подобрено охлаждане, върховна мощност и икономичност. Всеки двигател се сглобява ръчно от началото до края в специална чиста зала от отлично обучени специалисти. В предната част на всеки двигател се поставя алуминиева пластина, обозначаваща името на TAKUMI механика, който е сглобил конкретния двигател.
Нова е и титаниевата изпускателна система, която се справя по-добре с високите температури на изгорелите газове от двигателя. Системата включва NACA канал в картера, точно пред заглушителя, който насочва въздуха към задния дифузьор, за да помогне за охлаждането и изтегли въздуха от тази част на автомобила.
Мощността на двигателя се прехвърля към четирите колела
на GT-R посредством независимо задвижване, монтирано отзад. То се нарича ATTESA E-TS система за задвижване на четирите колела. По време на нормално движение GT-R се държи като автомобил със задно предаване, като въртящият момент е разпределен в съотношение 0:100, но той може да се разпредели в съотношение 50:50 в зависимост от скоростта, страничното ускорение, ъгъла на завиване, превъртането на колелата, пътната настилка и страничното ускорение. Специален сензор за отчитане на страничното отклонение, специфичен за GT-R, измерва разликите между целевото странично отклонение, изчислено на база ъгъл на завиване, и реалното странично отклонение, засичан от въпросния сензор и G сензор, съобразно което се регулира разпределението на въртящия момент. Premium Midship Platform на GT-R позиционира трансмисията, раздатъчната кутия и крайното предавателно число в задната част на автомобила, позволявайки на окачването да работи независимо, оптимизирайки разпределението на теглото и оптимизирайки сцеплението на всяка гума.
Управлението и динамиката на новия GT-R 2017 са изведени на друго ниво благодарение на 
рафинирано окачване и по-здрава конструкция на купето
което води до подобряване на управлението и по-добра крайна стабилност на автомобила.
Подобно на предишния модел, системата DampTronic се характеризира с три настройки, от които водачът може да избира: Normal, Comfort, за максимално съответствие на окачването; или екстремният R.
На тестовата писта, новият GT-R демонстрира своето невероятно мъжество по време на завиване, преминавайки 4% по-бързо в сравнение с предходния модел. Освен това, съществено подобрена е стабилността му в права линия при висока скорост (250 км/ч), изисквайки по-малко корекции с волана; тестове разкриват намаляване на корекциите с волана спрямо миналогодишния модел.
Спирането се осигурява от моноблокови Brembo 6-бутални предни и 4-бутални задни спирачни апарати, с 15,35-инчови предни и 15,0-инчови задни Brembo плаващи, перфорирани, двучастни дискове и закалени накладки, които минимизират износването и осигуряват интензивно спирачно усилие.
С подобрената си структурна здравина на купето/шасито, по-ефективно окачване и монтиране на гуми с подобрена напречна здравина, новият „Нисан GT-R“
възнаграждава водача с по-добро управление, повишена стабилност и по-комфортно пътно поведение
от когато и да е било.
Чрез премахване на нежеланите шумове, усилвайки едновременно с това желаните звуци, които радват ухото - а именно ускоряващите пулса звуци, идващи от четирите ауспуха - новият GT-R усилва чувствата, както никога преди, като същевременно купето остава много по-тихо при нормална скорост на движение.
Успоредно с повишената структурна здравина на платформата, която спомага за защита на пътниците, стандартното оборудване за безопасност на всеки нов 2017 Nissan GT-R се състои от Nissan Advanced Air Bag System (AABS), съставена от двустепенно разгъващите се предни въздушни възглавници със сензори в предпазните колани и сензори за класификация на седящите пътници, които определят степента на надуване на въздушната възглавница на база използване на колана и силата на сблъсъка; чифт странични въздушни възглавници, които са вградени в предните седалки, за да се движат с водача/пътника отпред при регулиране на позицията на седалката; монтирани в покрива странични въздушни завеси; и LATCH System (Lower Anchors and Tethers for CHildren) за правилно обезопасяване на LATCH-съвместимите детски столчета, без да се налага използването на предпазните колани.
Други
стандартни технологии за безопасност
включват Advanced Vehicle Dynamic Control (VDC) система за контрол на стабилността с три режима (Normal, R-Mode, Off), Electronic Traction Control System (TCS), Anti-Lock Braking System (ABS) и Electronic Brake force Distribution (EBD), RearView Monitor, Tire Pressure Monitoring System (TPMS) и автоматично включване/изключване на фаровете.
Въведен първоначално като флагман в моделната гама на японския авто производител, за да демонстрира новаторските технологии и качества на компанията, Nissan Skyline GT-R се превърна в уважавана фигура не само в световната общност на автомобилните ентусиасти, но и излезе от рамките на автомобилния свят, за да се превърне в икона в поп културата чрез филмови блокбастъри, както и чрез видео игри. На ход е най-новата генерация на легендата.