Еврозоната е готова за всякакви „шокове”, причинени от евентуален „брекзит”. Това заяви ръководителят на еврогрупата Йерун Дейзелблум, след среща на финансовите министри на страните от валутния съюз.

На 23 юни гражданите на Великобритания ще решат на референдум дали искат страната им да остане част от ЕС. Най-скорошните социологически проучвания сочат, че преимущество имат подкрепящите излизане от Евросъюза.

Обединеното кралство не е част от валутната група, но самите информации за евентуална победа на „брекзит” на референдума предизвикаха сривове на финансовите пазари.

Повечето големи външни икономически партньори на Великобритания, в това число САЩ, ЕС и Япония отправиха предупреждения относно пагубните последствия за икономиката на Острова при евентуално излизане от ЕС.

На изцяло политическото поле председателят на Европейския съвет Доналд Тукс определи „брекзит” като евентуален „край на западната политическа цивилизация”. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер от своя страна алармира за евентуална „дезинтеграция” на ЕС, при излизане на Великобритания от него.

Мнението на холандският финансов министър Дейзелблум и на негови колеги от еврозоната донякъде контрастира на това съзвучие.

„Разбира се, че сме притеснени. Следим ситуацията и обмисляме възможни сценарии… Имаме капацитета да се справим с всякакви шокови ситуации, които могат да възникнат”, заяви Дейзелблум.

Френският финансов министър Мишел Сапен допълни, че „брекзит” би повлиял негативно „най-напред” и „най-вече” на гражданите на Великобритания.

Излизането на кралството би било „трудност за Европа, но най-вече проблем на Великобритания”, смята Сапен.