Промени в наредба на земеделското министерство предвиждат да се забрани употребата на думата "млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти. Освен това те ще може да се продават само опаковани. Това се вижда от документа, публикуван за обществено обсъждане до 27 юни.

Измененията ще бъдат приети с постановление на правителството.

Промените предвиждат върху етикета, в непосредствена близост до наименованието на продукта, задължително да бъде написано "имитиращ продукт" с ясно обозначение на компонента или съставката, които са използвани като частични или пълни заместители на млякото. Освен това думите "имитиращ продукт" трябва да са с големина на буквите поне 75 процента от тези, с които е изписано името на продукта, съобщава"Капитал daily" в днешния си брой.

Предвижда се върху етикета да са описани съставките - сурово мляко, мазнини и/или протеини от немлечен произход. Ако в продукта има мляко, различно от краве, трябва да се посочи какво е то. 

На производителите ще бъде даден тримесечен гратисен период да се съобразят с новите изисквания.

Новите текстове постановяват още, че имитиращите продукти ще се продават на отделен щанд или обособено място.

През март животновъди, както и Асоциацията на млекопреработвателите, поискаха забрана за влагане на растителни мазнини в продукти, обявявани като "млечни".

Проверка на "Активни потребители" през май установи, че в 6 от 36 изследвани марки сирене има растителни мазнини, които не са обявени. Пак през май след сигнал на "Активни потребители" Комисията за защита на конкуренцията глоби три млекопреработвателни предприятия заради наличие на немлечни мазнини в произвежданото от тях краве масло, което не е отбелязано върху опаковката на продукта.