Катар осъди на една година условно 22-годишна холандка по обвинение в прелюбодейство след като тя се оплака, че била изнасилена, докато е била на почива в емирството.

Жената, наричана само Лора, е глобена и 3000 катарски риала (710 евро) и ще бъде депортирана, щом плати глобата, съобщиха източници от катарския съд.

Мъжът-подсъдим по делото е осъден на 100 удара с камшик за прелюбодейство и на още 40 са употреба на алкохол. Той няма да лежи в затвора.

Холандската посланичка Ивет Бурггреф-ван Екуд, която присъстваше в съдебната зала, заяви пред репортери, че посолството ще помогне на Лора да напусне Катар. Тя посочи, че осъдената вероятно ще напусне емирството до няколко дни.

Лора беше арестувана на 14 март и оттогава е задържана. Нейният адвокат тогава информира, че инцидентът се е случил след като жената посетила хотел в Доха.

„Тя отишла на дансинга, но като отпила от чашата си, след като се върнала на масата, разбрала, че е била упоена”, каза юристът.

Младата холандка не помни нищо от онова, което се е случило до следващата сутрин, когато се събудила в непознат апартамент и „за свой ужас осъзнала, че е била изнасилена”, разкрива адвокатът.

Подсъдимият мъж настояваше, че двамата са прекарали нощта заедно по взаимно съгласие и жената дори му поискала пари.