Виктория ИВАНОВА
Над 800 любители на фолклора от различни краища на страната се събраха вчера в Парка на младежта, където пяха, свириха и пресъздадода интересни ритуали и народни обичаи. Те премериха сили в състезателната част на 47-то издание на фестивала „Златната гъдулка“. Изявите на пазителите на фолклорното богатство започнаха още в 9 часа, а последното изпълнение бе за 20.10 ч. Всички показаха изключителен ентусиазъм в надпреварата, а това направи задачата на журито още по-сложна. Сред многобройните участници впечатление направи групата за изворен фолклор на читалище „Просвета 1915“ от Долапите, които пресъздадоха обичай, който не е представян досега. Той се нарича „Приготовления за Гергьовден“ и показва събитията, предшестващи самия празник, като акцентът е върху замесването на обредни хлябове и измитането на кошарите. 
Хората започнаха обстойно да проучват обичаите, а местните читалища успяха да разберат, че държат в ръцете си съкровища, които чакат да бъдат открити, сподели етнологът Десислава Тихолова. 
Тазгодишното надпяване и надсвирване бе съпътствано от изложение на дипломирани майстори занаятчии от страната и от Дунавската задруга в Русе. Ръчно изработени изделия от стъкло, дърворезба, пчелни продукти, зодиакални камъни, амулети, носещи сила, бяха само малка част от асортимента, подреден на специални маси в алеята зад Вазата. Силен интерес сред гостите и посетителите на фестивала предизвикаха гъдулките от няколко вида дърво на майстор Антон Антонов и неговата дясна ръка Малинка Антонова, които всъщност изработват и голямата награда на събора - Златната гъдулка.  Опашки се извиха и пред щандовете с инкрустирани ножове, бижута, дървени мечове и лъкове, кована кожа.
Тазгодишните победители на фестивала ще станат ясни днес.