Директорът на ЦРУ Джон Бренън заяви че комисията, разследваща терористичните атаки от 11 септември 2001, не е открила данни за някаква съпричастност на Саудитска Арабия към тях.

След атентатите от 11 септември комисията много щателно проучи обвиненията относно някакво съучастие на Саудитска Арабия. Членовете й стигнаха до извода, че липсват доказателства, говорещи, че саудитското правителство като институция и саудитски високопоставени длъжностни лица лично са поддържали терористичните атентати от 11 септември, каза Бренън в интервю за ТВ канала Ал Арабия.

В скоро време се очаква решение относно възможно декласифициране на засекретените от президента Буш (с мотива да бъдат защитени методите и източниците на американското разузнаване) 28 страници от доклада, подготвен през 2002 г. от комисията, съставена от представители на комисиите по разузнаването на Камарата на представителите и на Сената.

Рияд вече обяви, че няма от какво да се опасява от въпросните 28 страници. Според американски и саудитски дипломати във Вашингтон от Саудитска Арабия е било свалено всяко подозрение и съмнение след публикуването през юли 2004 г. на друг официален документ - окончателният доклад на Националната комисия за терористичните атаки срещу САЩ.

За голямо съжаление атаките бяха извършени, но те бяха дело на Ал Кайда, на лидера й Айман ал Заухири и на подобните нему, каза Бренън и добави: Смятам, че тези 28 страници трябва да бъдат публикувани и подкрепям това. Тогава всички ще се убедят, че Саудитска Арабия няма никакво отношение. За последните 15 г. Саудитска Арабия стана един от най-добрите партньори на САЩ в борбата срещу тероризма.

В атентатите загинаха близо 3000 души. От 19-те извършители 15 бяха саудитци.