15-то Европейско първенство по футбол бе официално открито с кратка и не особено впечатляваща церемония на „Стад дьо Франс“ в Париж.

Над 550 души, голяма част от които доброволци, взеха участие в представлението, чиято кулминация бе изпълнението на Давид Гета на официалната песен на Евро 2016. Посредственото поп парче „Това е за теб“ е написано заедно с шведската изпълнителка Зара Ларсон, която също бе на сцената с Гета.

Преди това в кратко шоу 25 професионални актьори и над 500 доброволци показаха най-доброто от богатата френска култура. Цялото действие се развиваше под огромно платно, което бе стилизирано във формата на типична френска градина, а по средата стоеше въртележка. В кулминацията на церемонията заслуженото бе отдадено и на главната тема през следващия месец – Цар Футбол, а голям макет на Айфеловата кула се издигна над терена.

Организаторите разкриха, че целият декор тежи 4,5 тона и се придвижва посредством 54 колела, като сценичните работници се справиха отлично и успяха да изнесат всичко от терена само в рамките на 2 минути.

„Това е и най-трудната част от подобна откриваща церемония на футболно първенство. В откриването на Олимпиада няма нужда да се притесняваш, че след няколко минути на терена трябва да се играе мач“, коментира по-рано днес генералният мениджър на компанията Filmmaster Events Андреа Франкизи. Компанията е организирала още откриващата церемония на Евро 2012, на финала в Шампионска лига миналия месец, а сега предстои подготовката за церемонията на Олимпиадата в Рио.