Норвегия стана първата държава, коятозабрани обезлесяването, събщават редица световни медии и коментират, че действията й са огромна стъпка към ограничаването на глобалното обезлесяване. Според изчисления на учени, световните тропически гори може да изчезнат напълно до 100 години при скоростта, с която ги изсичаме.

На 24 май, Норвегия се обвързва с политика за нулево обезлесяването, съобщава "Climate Action", които са партньори на ООН. норвежкият парламент е поел ангажимента да забрани всеки продукт в неговата верига на доставки, който допринася заобезлесяването на тропическите горичрез политика за обществените поръчкина правителството.

Миналата седмица норвежките законодатели са поели допълнителен ангажимент да намерят начин да снабдяват с основни продукти, като палмово масло, соя, говеждо месо и дървен материал, които не оказват негативно влияние върху екосистемите. Тази стъпка е продължение на обещанието, което Норвегия направи по време на срещата на върха на ООН за климата през 2014 г., наред с държави като Германия и Великобритания.

Според Организацията на обединените нации, производството на палмово масло, соя, говеждо месо и продукти от дърво е довело до почти половината от обезлесяването на тропическите гори.

Изсичането и опожаряването на гори, освобождава въглеродът от дърветата като въглероден диоксид - основният парников газ, допринасящ за промените в климата.

Всеки продукт, който допринася за обезлесяването, няма да бъде използван в скандинавската дървжава. Ангажиментът ечаст от плана за действие на страната за опазване на биоразнообразието, а основната организация, която лобира от повече от година за това е Фондацията за дъждовните гори в Норвегия.

"Това е важна победа в борбата за защита на тропическите гори", коментира Нилс Херман Ранум, оглавяващ организацията в официално изявление. "През последните няколко години нараства броят на компаниите, които се ангажират да прекратят доставката на стоки, които могат да бъдат свързани с унищожаването на тропическите гори. До този момент нямаше подобни ангажименти от страна направителствата." каза още Ранум и определи заявката на норвежкото правителство като силно обнадеждаваща. 

И преди Норвегия е демонстрирала своя ангажимент за по-чиста околна среда. През 2008 г. страната даде на Бразилия 1 милиард щатски долара, за да й помогне в борбата с обезлесяването на тропическите гори на Амазонка, където обезлесяването стигна 75% в рамките на седем години. Норвегия е и в процес на ограничаване на продажбите на автомобили задвижвани с газ до 2025 г.