Новите уреди за тестване на шофьорите за употреба на наркотици вече са в Русе и в началото на следващия месец ще влязат в активна употреба, съобщи шефът на КАТ гл.инспектор Румен Кръстев. В момента тече обучението на служителите да боравят с техниката.
Тестовете са част от стартиралата вчера масирана полицейска акция за опазването на живота и здравето на учениците през ваканцията.  

(От стр. 1)
До 30 юни по улиците, кръстовищата и около училищата ще има засилено полицейско присъствие, което ще се повтаря периодично през следващите два месеца, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР ст.комисар Теодор Атанасов.
В дните до края на учебната година полицаи и служители от ДАИ ще проверяват и техническото състояние на всички автобуси, които тръгват от училищата на екскурзии с ученици. Полицаите от районните управления в региона пък ще следят по селата за управление на мотопеди без регистрации и за каращи без книжки деца, което масово се случва в малките населени места, при това със знанието на родителите.
Особено внимание ще се обръща на спазването на ограниченията на скоростта, използването на колани и столчета за деца, както и за пияни и дрогирани шофьори.
Статистиката за пътните инциденти за последните две години е тревожна, посочи Румен Кръстев. От 1 юни до 30 септември 2014 при 30 тежки катастрофи са ранени 33 деца и три убити. През същия период на следващата година ранените подрастващи са 28, убити няма. От началото на 2016-а до април обаче са станали 517 катастрофи с 10 убити и 125 ранени, като 19 от пострадалите са деца под 15 години. 14 са пострадали като пътници, а пет като пешеходци. Причините са висока скорост, неспазване предимство на деца, които пресичат улици и кръстовища, и несъобразяване с играещи малчугани, допълни шефът на КАТ.
Тревожна е и статистиката за употребилите алкохол шофьори. За първите 5 месеца на миналата година са заловени 90 пияни водачи, а за същия период на тази година те са 120. Задържаните без книжка зад волана до май 2015 година са били 124, а за петте месеца на тази година те са над два пъти повече - 254.