Рекорден брой пазители на фолклорните традиции са се записали за участие в тазгодишното 47-о поред издание на фолклорния фестивал „Златната гъдулка“, съобщи началникът на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова. Това е един доказан културен форум, който показва много високо ниво, каза зам.-кметът Иван Григоров. И издаде: „Почти е сигурно, че за в бъдеще ще го правим в два дни - за да могат да се изявят спокойно всички участници!“. 
Надпяването и надсвирването започва в неделя в 9  ч в началото на Парка на младежта, на поляната встрани от зала „Филхармония“. Поради огромния брой желаещи за изява последното изпълнение е записано за 20.10 ч, обясни Чавдарова. Тя посочи, че най-малката участничка ще бъде 5-годишната певица Драгомира, която се обучава на народно пеене в школата при русенското читалище „Захари Стоянов“. 
В шарената надпревара на народни таланти ще вземат участие 43 индивиуални изпълнители, 29 групи за автентичен фолклор и 28 групи за обработки. 73 са участниците от Русе и областта, останалите са от областите Силистра, Разград, Шумен, Велико Търново, Варна. Традиционният концерт по обед тази година ще бъде изнесен от малките русенски танцьори - ансамблите „Зорница“ и „Здравец“ към Общинския детски център за култура и изкуство, „Зора“ към Младежкия дом и детския ансамбъл на фолклорния танцов театър „Найден Киров“. 
Накрая журито ще обяви наградените - в комисията са поканени професорите Албена Георгиева от БАН и Горица Найденова от Музикалната академия в София и Десислава Димитрова от Историческия музей в Русе. 
Специална атракция ще съпътства провеждането на един от най-дълголетните и авторитетни регионални фолклорни събори. Това ще бъде изложението на 23 дипломирани майстори занаятчии от страната и от Дунавската задруга в Русе. Още от днес те ще поставят на специалните маси в алеята зад Вазата оригинално изработени цървули, инкрустирани ножове, бижута - реплики на археологически находки, парцалени и фъкани кукли, дървени мечове и лъкове, кована кожа, дърворезба и какво ли още не. Към българските майстори ще се присъединят и един автор на топено стъкло от Украйна, както и група от Перу, която представя фолклорна музика от Латинска Америка и традиционни за Андите амулети, съобщи Диана Цинцарска, майсторка на кукли от Стара Загора и организаторка на изложението.