От днес, в рамките на един месец Европа ще е футбол. Точно в 22.00 часа на „Стад дьо Франс“ в Париж ще бъде даден стартът на 15-то издание на Европейското първенство по футбол. Рекорден брой от 24 отбора, разделени в шест групи по четири, ще влязат в ожесточени битки за своята чест и за званието най-добър отбор на Стария континент.

Шампионатът на Европа отново ще бъде без българско участие. Ивайло Петев оглави националите ни през декември 2014 г. със задачата да класира отбора на третото място в група Н. Той получи пълното право да налага нови лица, нов подбор и да създаде нов стил на националния тим, но целта не бе изпълнена и възпитаниците му финишираха четвърти в групата.

Десет стадиона из цяла Франция ще приемат двубоите от турнира, като откриващият мач и финалът ще се играят на легендарния „Стад дьо Франс“. Освен него стадиони-домакини ще бъдат още „Парк де Пренс“ (Париж), „Стад дьо Бордо“ (Бордо), „Стад Болаер-Делели“ (Нант), „Стад Велодром“ (Марсилия), „Стад дьо Нис“ (Ница), „Жофроа Гишар“ (Сент Етиен), „Мунисипал“ (Тулуза), „Пиер Мороа“ (Лил), "Стад дьо Лион“ (Лион)

По традиция шампионатът ще започне с мач на отбора домакин. На старта „петлите“, водени от от бившия световен и европейски шампион Дидие Дешан, ще срещнат непредвидимия отбор на Румъния. Двата тима са в група А, където са още съставите на Швейцария и Албания.

Във Франция са и останалите „обичайни заподозрени“ – актуалният първенец в надпреварата Испания, световният шампион Германия, както и отборите на Англия, Италия, Белгия и Португалия.

Испанците ще опитат да спечелят трета поредна титла и общо четвърта в тяхната история от турнира. След като триумфираха през 2008 и 2012 играчите на „Ла Фурия“ са амбицирани да останат на европейския трон.

Техен основен конкурент ще бъдат световните шампиони от Германия, които въпреки неубедителните изяви в последно време, си остават в ролята на фаворит. Бундестима, който има рекордните 12 участия на европейски финали, също ще търси своя четвърти трофей от надпреварата.

Англия, Италия, Белгия и Португалия също имат своите амбиции за успешно представяне във Франция, като и четирите тима гласно или не се целят към първото място.

В опит да объркат сметките на „големите“ пък ще видим съставите на Хърватия, Турция, Русия и Швеция.

На Евро 2016 ще и видим четири отбора, който са абсолютни дебютанти – Уелс, Исландия, Северна Ирландия и Албания.