Опит за разбиване на металната каса в пощенския клон в Обретеник е направен в сряда призори, когато в пощата в Хасково бе извършена кражба на близо 2 000 000 лева. Целта и на двата удара били пенсиите за юни.
Сигнал за разбит прозорец в пощенския клон е получен в РПУ-Бяла сутринта, когато служителката отишла на работа. Оперативна група от МВР установила, че крадците са се покатерили на желязна козирка под прозореца на клона, който е на втория етаж в кметството, натиснали дървената дограма по средата и са строшили заключващия механизъм. След това са влезли в помещението и започнали да удрят секретните ключалки на огнеупорната каса с чук и остър предмет - секач или щанга. След като вдигнали страшен шум, но не успели да я отворят, пишман касоразбивачите се уплашили да не ги заловят и изчезнали.
Впрочем усилията и рискът са били съвсем неоправдани. По време на атаката в сейфа имало само 60 лева, лотарийни билети и документи. Бленуваните пенсии дошли във вторник и още през деня били раздадени. По случая е започнало разследване по взетите отпечатъци.
Преди 10 години същият пощенски клон отново бе атакуван по подобен начин, но пак без успех. Това обаче явно не е било достатъчно, за да реши някой да обезопаси гостоприемния прозорец поне с една метална решетка.