Само 4000 лева са постъпили в дарителската сметка за ремонта на един от шедьоврите на възрожденската архитектура - моста на Колю Фичето край Бяла, който безвъзвратно се руши. Дарителската сметка бе разкрита в края на март след многобройни запитвания от граждани и фирми с идеята да се съберат средства поне за козметичен ремонт. 
При това положение има вариант да кандидатстваме по оперативна програма „Региони в растеж“. Община Бяла не е от обхвата на програмата, но има изключение, тъй като мостът е от национално значение. Декември ще се открие мярка за развитие на регионален туризъм и можем да участваме, като ще използваме и обновим стария проект, обясни кметът на Бяла Димитър Славов. 
По груби изчисления за основния ремонт на моста, който е емблемата на Бяла, са необходими около 2 млн. лева. Той е в окаяно състояние, има пукнатини, олющени са облицовъчните камъни, обрасъл е с растителност. Перилата също се рушат, тъй като са направени от тежък камък, при който с времето сцеплението намалява. При високите води на Янтра в основите на моста се затлачват дървета и постепенно устоите се подкопават.
Дарения се събират по набирателната сметка, която е качена и на сайта на общината:
Банка ДСК, Офис Бяла
BIC: STSABGSF
IBAN: BG 89 STSA 9300 3300 2837 11
Дарение за реставрация на Беленския мост над река Янтра, построен от Колю Фичето