Регионалният инспекторат по образованието в Русе вече ще разполага и с третия етаж на сградата на улица „Александровска“ 29. Това реши вчера на редовното си заседание Министерският съвет. Кабинетът промени статута на въпросния трети етаж от частна в публична държавна собственост. Досега най-горната част на сградата, позната на русенци като Дома на учителя, се стопанисваше от областния управител, обясни началникът на инспектората Димитър Райнов, който научи от „Утро“ за решението на кабинета. 
Промяната на статута е свързана именно с факта, че останалата част от сградата е публична държавна собственост и е дадена на Министерството на образованието, представител на което в Русе е инспекторатът по образованието. Областният управител Стефко Бурджиев неколкратно беше отправял искане за обратното - статутът да се промени така, че зданието да премине изцяло под разпореждане на губернатора. Интерес към сградата, проявяваше и кметската управа, която виждаше в зданието и двора, където някога русенци ходеха на лятно кино, възможност за събиране в общ комплекс на Детския център за култура и изкуство и Младежки дом. Идеи имаше и за връщане на една предишна мисия на старинната къща - да се направи ресторант. При озвучаването на различните идеи поводът като правило беше периодичното установяване, че фасадата се руши, че има течове от покрива, които надолу образуват грозни следи, но и зловещи пукнатини.
Сградата е построена за житаря Константин Бебис в края на 19 век по проект на арх.Спирос Валсамаки. През 1906 г. я купува Балканска банка, която през 1911 г. вдига втория етаж, а в първия прави ресторант. Третият етаж е построен през 1924 г., същата година тук се настанява Българска кредитна банка. През 1941 г. банката е преименувана на Германско-българска кредитна банка, а това дава основание 4 години по-късно съветските окупационни власти да я конфискуват като германски имот. Тогава там е открит Руски клуб с ресторант и лятна градина. От 1964 г. сградата е Учителски дом.  
Много се радвам за това, което се е случило, коментира Райнов. Различният статут на собствеността беше сериозна пречка за всякаква дейност от страна на министерството, добави той. От година върви обследването на състоянието на сградата от специалисти, то е заплатено от МОН, сега предстои вече да се изработи техническият паспорт на зданието и да се обсъдят вариантите за това какви дейности ще се развиват, уточни Райнов. За всичко министерството ще има последната дума - от него се очакват парите за ремонт и реконструкция, то ще утвърди и какво точно ще се прави в историческата сграда, добави той.