"Кой може да замести детските градини в тяхната роля да научат децата на хубав български език, да ги въведат в българсктата култура и традиции? Вчера бях на посещение в детска градина в село Дряновец, където за почти всички от децата българският език не е майчин - а те пяха и рецитираха на чудесен български! Днес пък открихме изцяло ремонтираната русенска детска градина "Пинокио" и отново видяхме чудесно подготвени деца. Между 3 и 7-годишна възраст се формират нервните връзки, нагласите и навиците на децата, които стават тяхна основа за цял живот. И точно това правят детските градини - затова разчитаме толкова много на тях". 
Това каза вчера министърът на образованието Красимир Вълчев, който пристигна в Русе, за да открие 12-ата национална научно-практическа конференция "Водим бъдещето за ръка" по проблемите на предучилищното възпитание. В нея участват педагози, специалисти и административни ръководители от 25 области, каза началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева.
Приветствие отправи кметът Пламен Стоилов, който увери участниците: "Домакинстваме за първи път, но ако нашият прекрасен град ви хареса, сме готови да ви бъдем домакини отново и на други форуми".
Поздравления поднесоха областният управител Галин Григоров и Синдикатът на българските учители с поздравителен адрес от Янка Такева. Конференцията продължава работата си и днес и утре. 
Преди това вчера министър Вълчев заедно с депутатите Пламен Нунев, Андриан Райков и Светлана Ангелова и кметът Стоилов и неговият екип откриха напълно ремонтираната с европейски средства сграда на детска градина "Пинокио 2", която се посещава от 94 деца. Министър Вълчев акцентира върху това, че независимо от подобренията и ремонтите на училищна инфраструктура ролята на учителя остава неизменно важна и първостепенна. Според него това е една от малкото професии, която ще остане незасегната от промените, диктувани от дигитализацията. 
След това Красимир Вълчев посети едно от най-старите русенски учебни заведения - "Христо Ботев", където в момента тече основен ремонт. Специално за "Утро" малко по-късно той коментира, че подобен грандиозен ремонт не би могъл да се прави, ако успоредно с това в сградата течеше учебен процес. Разбира се, най-добре е строителните дейности да се извършват през летните месеци, но има ситуации, когато само тези месеци не са достатъчни, както в този случай срокът за ремонта е доста по-продължителен, каза Вълчев. "Все пак, един ремонт може да бъде прекъснат за известно време, докато един образователен процес не бива да се прекъсва", обобщи той. 
В ранния следобед в Русенския университет се проведе среща на министъра с ректора проф.Христо Белоев и академичното ръководство. По-късно в зала "Европа" на Доходното здание министър Вълчев се включи в гражданския диалог "Европа в нашия дом" на тема образование.