Тлеещото от известно време напрежение между Университетската многопрофилна болница за активно лечение Русе /УМБАЛ/ и Регионалната здравноосигурителна каса /РЗОК/ пусна малко дим вчера, но до публично разгаряне на пожара не се стигна. Поне засега. Голяма заслуга за това има „телефонната дипломация“. По информация на „Утро“ с управленските етажи на двете институции са водени интензивни разговори по инициатива на висши представители на здравното министерство.
В началото на деня най-голямото болнично заведение в региона обяви пресконференция заради отказа на здравната каса да подпише договора за медицински дейности за годината, но по-късно я отмени. Обяснението - „постъпили допълнителни данни за сключване на договор между УМБАЛ Русе АД с РЗОК“. В основата на конфликта е предложеното от касата от 6 юни намаляване на леглата в пет отделения както следва: Съдова хирургия от 20 на 18, в Пластично възстановителна и естетична хирургия от 22 на 15, в Урологията от 22 на 20, в Хирургията от 50 на 45 и във Физиотерапията и рехабилитацията - от 30 на 15. Другият голям спор е отказът на РЗОК да сключи договор с разкритата в болницата на 28 април инвазивна кардиология благодарение на доставения още през ноември по европейски проект апарат за ангиографско изследване.
Няма ясни критерии за орязването на леглата, неприемливо е и нежеланието да се финансира инвазивната кардиология, смята изпълнителният директор на болницата д-р Иван Стоянов, който е подал сигнал за случая до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, апелативния прокурор във Велико Търново Огнян Басарболиев, окръжния прокурор в Русе Георги Георгиев, директора на РЗИ д-р Маргарита Николова и директора на РЗОК Калоян Копчев.
За да се сключи договор за финансиране на нова дейност, каквато е инвазивната кардиология, тя трябва да е вписана до 30 декември 2015 година в разрешителното за медицински дейности за същата година. В противен случай се нарушава законът и аз не мога да си позвола това. А броят на леглата се определя с наредба от министъра на здравеопазването, в случая д-р Петър Москов. От наша страна тя е спазена. От болницата неправилно ме обвиняват в еднолично решаване за намаляване на леглата в Хирургическия блок, защото аз съм обяснил на ръководството, че ако в едно отделение са отчетени повече лекувани пациенти, отколкото са леглата, разликата ще им бъде преведена допълнително, заяви потърсеният за коментар Калоян Копчев.
Той обясни още, че въпреки липсата на договор касата е платила авансово парите на болницата за април, за да могат лекарите и медицинските сестри да си получат заплатите, като се смята, че двете страни ще постигнат съгласие в името на пациентите. Затова от утре /днес - б.р./ започваме разговори за сключване на допълнителното споразумение към Националния рамков договор 2015, заключи Копчев.
Зам.-председателят на борда на директорите в УМБАЛ д-р Йосиф Новаков потвърди, че воденето на разговори за допълнителното споразумение към НРД 2015 продължава, като въпросът за включване в него и на инвазивната кардиология ще продължи да се обсъжда.
В Русе от години успешно лекува инвазивната кардиология на частната МБАЛ „Медика“, на която стотици и може би хиляди пациенти дължат живота си. При липсата на договор със здравната каса създаденото от държавната болницата звено може да работи, но без да получава финансиране, а тези операции са много скъпи и на практика това блокира всичко до договарянето с касата. Дали ще се намери някакво решение на ситуацията, или УМБАЛ ще трябва да чака до 2017 година, за да може тази дейност да заработи, предстои да се изясни скоро.