И октомврийските избори за местна власт в Русе може да имат трети тур - в съда, но за разлика от случая във Ветово, в който се инспектира вотът за кмет, този път е възможно да се броят не бюлетините за общински съветници, които са истинско море на ветовския фон. Такава възможност се очертава след вчерашното решение на Върховния административен съд, който върна делото за оспорването на резултатите в Русе. 
То бе подхванато от група недоволни, сред които Български демократичен център /БДЦ/, коалиция „Народен съюз“ и Милена Хинкова. Според тях вотът на гражданите е един, а официалните резултати са изкривени. Затова настойчиво молиха съда да задейства процедурата по оспорване на протоколите от секционните комисии и да се преброят в съдебна зала пуснатите бюлетини. Посочиха и че е съмнителен огромният брой недействителни бюлетини - през 2011 година при 68 000 гласували недействителен бил вотът на 3500 души. А 4 години по-късно при 58 000 избиратели за невалидни са отчетени гласовете на 6800 души, колкото стигат за избирането на 7 съветници. Два пъти обаче получиха отказ, като единствено имаха възможност да прегледат при строги условия оригиналите на всичките 213 протокола от секционните избирателни комисии. На 26 ноември административните съдии отсякоха, че оспорването на избрания състав на съвета е безпочвено и го потвърдиха. И веднага последва обжалване пред Върховния административен съд, който нареди изборите да се ревизират по-обстойно в съда. 
Без да се мотивира, Административният съд в Русе не е допуснал да се прегледат бюлетините. И тъй като не е изяснил докрай спора, е издал решение, с което неправилно е направил крайните си изводи за законосъобразност на оспорените резултати, посочи в мотивите си висшестоящият съд. В тях се казва още, че решението е и необосновано, тъй като направените от съда изводи не кореспондират с действителното фактическо положение, което може да бъде установено единствено с надлежно събрани по делото доказателства, необходими за изясняване на обстоятелствата. Неправилно съдът не е стартирал процедура по оспорване на истинността на протоколите, макар искането да е направено в срок. Именно това навява на мисълта, че най-вероятно ще се стигне до отваряне на чувалите с бюлетини в съдебна зала. А дали ще се стигне до това предстои да стане ясно съвсем скоро, когато делото отново стартира.
Впрочем в Русе вече има такъв случай. След изборите през 2007 година вотът бе броен от магистрати по жалба на неуспели кандидати за съветници, но в крайна сметка твърденията им за опорочен избор не се потвърдиха.