Най-добрият тенисист в света сърбинът Новак Джокович каза на пресконференция, че не желае да говори за пари, докато хората в Сърбия взимат по 200-300 евро месечно.

"Спортът стана бизнес и машина за правене на пари, което е жалко", каза Джокович.

Класирайки се за четвъртфиналите на "Ролан Гарос", Джокович спечели 328 251 долара, с което надхвърли сумата от 100 милиона долара, спечелени само от турнири.

На журналистически въпрос какво означава това за него Джокович отговори: "Нищо не означава за мен, парите нищо не означават за мен".

"Не гледам на живота през парите, парите са за харчене и осигуряване на добро качество на живота. Не ми харесва, когато хората акцентират върху това. Медиите ме поставят в неудобна ситуация да говоря за сумата, която съм спечелил по време на кариерата си, а професионалният спорт не бива да се играе заради парите. Това е номер едно, а днешното общество точно това изтъква – успехът се представя през призмата на парите и силата. Това не бива да бъде мерило", каза Джокович.

"И сега аз трябва да говоря за това, а хората в Сърбия взимат по 200-300 евро. На какво би приличало това?! Това е всичко, което мога да кажа", добави тенисистът.

Малко по-късно той поясни позицията си.

"Не се преструвам и не се опитвам да бъда фалшиво скромен. Състоянието на обществото в света е печално. Спортът стана напрегнат и средство за създаване на неприятни и прекалено агресивни съперничества. Изгуби се очарованието. Днес това е бизнес и машина за правене на пари, което е жалко", каза Джокович.

Най-добрият тенисист в света каза, че има и положителни примери и това би трябвало да се изтъква на преден план.

"Парите не може да предизвикат истинската емоционална мотивация при младия спортист. Само може да оказват натиск. Ако играеш, защото наистина обичаш спорта и те движи тази емоция, която е основата на всичко, то всичко е по-различно и останалото ще дойде, животът ще нареди всичко", заключи Джокович, цитиран от РТС.