Конкурси за три директорски позиции на училища в Русенска област се очаква да бъдат обявени, каза за „Утро“ началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов. Според него разпространяваното напоследък в столични медии съобщение, че „внезапно“ предстои да бъдат пенсионирани над 150 училищни директори, не отговаря на истината и дори граничи със спекулация. Даже се чудя защо министерството не опровергава това твърдение, каза Райнов. 
В същия ден от МОН наистина обявиха своята позиция по темата. Зам.-министър Диян Стаматов съобщи, че на 2 юни МОН ще обяви конкурси за директори на 153 държавни и общински училища в страната. Причината за конкурсите е пенсиониране на досегашните шефове на училищата. Очаква се новоназначените директори да встъпят в длъжност преди 1 август, когато влиза в сила новият Закон за предучилищното и училищното образование, и да могат да подготвят нормалното откриване на новата учебна година, обясни зам.-министър Стаматов.  
В Русенска област има трима директори, които са навършили възрастта за пенсиониране и за тях няма да има никаква изненада в това, което предстои, коментира Райнов. Това са ръководителите на СОУПНЕ, по-известно като Дойче Шуле, Пламен Иванов, на основно училище „Иван Вазов“ Валерия Пенчева и на СОУ „Св.Климент Охридски“ в град Борово Снежана Ганчева, която е директор там от 2004 г. 
Впрочем, Пламен Иванов и Снежана Ганчева са носители на тазгодишната награда „Неофит Рилски“, заедно с още двама русенци - инж.Тодор Христов, помощник-директор на Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“, и Иваничка Георгиева, директор на професионалната гимназия в Бяла.