България опазва външните си граници все едно е държава от Шенген. Понеже България си свършва много добре работата като външна граница на ЕС, това е голямо предимство за ЕС и Румъния. Това заяви министър-председателят на Румъния Дачиан Чолош след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Чолош нарече България съседна и приятелска държава и заяви, че като „съседи и приятели” двете страни сме построили много неща заедно и има още много неща, които да направим заедно. „Минахме днес няколко теми от общ интерес за България и Румъния. Говорихме за сътрудничеството ни в НАТО, за хармонизиране на позициите си за поддържане на източния фланг на НАТО. Имаме перспективи да работим заедно”, каза румънският премиер.

Дачиан Чолош заяви, че с Борисов са разговаряли и за стъпките, които са започнали да правят и ще правят заедно, за да поддържат отпадането на визите за румънските и български граждани за Канада. „В рамките на тези преговори това са ангажименти, които искаме да бъдат уважени”, подчерта той.

„Говорихме и за двустранните отношения и се съгласихме да продължим добрите обичаи, които предишните ни правителства спазваха- общи срещи между двете правителства и отделни министерства. Ще продължим тези срещи лятото или началото есента. Съгласихме се на ниво премиери и министри на външни работи да работим заедно за регионалното сътрудничество, където имаме общи интереси и отношения с Република Молдова и Сърбия. Искаме да координираме позициите си в рамките на ЕС и не само”, обясни министър-председателят на Румъния.

Той добави, че преди няколко дни се е подписал договор за построяване на връзката за газ през Дунава. „Работата трябва да е готова до края на есента, за да може да създадем мрежа за дистрибуция на газ и транспорт и за общ газ в региона. Ще продължим разговорите си в рамките на двете правителства”, зарече се Чолош.

Той благодари на Бойко Борисов за духа за сътрудничеството. „Казах му, че има цялата ни подкрепа и всичките действия, които предприема за нелегалната миграция. Забелязахме, че България има същото поведение като Румъния за опазване на външните граници”, допълни премиерът на Румъния.