Започва изграждането на резервен газопровод на подводната връзка между системите на България и Румъния по дъното на река Дунав, съобщиха вчера от държавната компания „Булгартрансгаз“. Българският газопреносен оператор и румънският „Трансгаз“ са сключили договор с обединение между дружествата „Хабау“ и „Инспет“ АД за реализацията на строежа. Дължината на прехода е 2.1 км, а максималният капацитет - 1.5 млрд. куб. м годишно, колкото и на основната тръба. Така месец и нещо след подновяване на работата по интерконектора, се оказва че двете страни ще се свързват не от един, а от два гадопровода.
Резервният на практика ще дублира трасето между Русе и Гюргево, което вече е на финалната права. Не се съобщава защо е необходимо това, както и каква ще е цената на подсигуряващото съоръжение. Изпълнителят на резервното трасе е избран от румънския партньор в проекта за междусистемната газова връзка по тамошното законодателство.
Австрийската „Хабау“ заедно с холандската „Ахак“ бяха избрани в началото на април тази година от „Булгартрансгаз“ да довършат газовата връзка между Русе и Гюргево. Договорът за това беше подписан през април, а очакванията са, че работата ще приключи до август. 
Този интерконектор трябваше да бъде въведен в експлоатация през лятото на 2013 година, но технически проблем - смачкана тръба в прехода под реката, забави реализацията на проекта. Съгласно подписания договор трасето трябва да стане готова за 119 дни срещу близо 4.5 млн. евро.
Дали заради сложната геоложка структура се налага и резервен газопровод, в съобщението на „Булгартрансгаз“ не се казва. Става ясно обаче, че споразумението за това е постигнато още през април, когато бе подписан договорът за основния интерконектор. Впоследствие „Трансгаз“ е провел процедура и е избрал за изпълнител обединение, водено от „Инспет“, с асоцииран партньор „Хабау ПиПиЕс Пайплайн Системс“.
Плановете са изграждането на резервния газопровод да приключи за 214 дни, считано от откриването на строителната площадка на българска и румънска територия до подписване на Констативен акт обр.15 за строежа на територията на България и протокол за приемане на територията на Румъния.