Артистично оформен къс платно с нарисуван силует от градския пейзаж на Русе бе знамето, което деца издигнаха заедно с дирекора на Историческия музей проф.Никола Ненов в поредната Детска нощ в музея, която се състоя преди дни. Идеята за такава „нощ“, която следва Европейската нощ в музеите и галериите, но приключва все пак малко преди да се стъмни, е на сдружението „Приятели на музеите“. И тази година тя получи финансиране по общинската Програма за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата, а музеят разтвори широко вратите си и пространството на Лапидариума за най-малките си посетители.
Кашонобол бе една от игрите, които предизвикаха интереса на много от момичетата и момчетата. Забавата от серията „Игри, разказани от баба“ беше истинска провокация за хлапетата, на които високите технологии са им в кръвта, да целят с топка една пробита картонена кутия. 
Техни връстници изграждаха от пластмасови бутилки грамаден динозавър в двора на Лапидариума, докато дузина момичета се учеха да правят старинни бижута от мъниста. Малки майстори се трудеха и в ателиетата за декупаж и за пясъчни рисунки, други се опитваха да си направят вкаменелост, а трети се захласваха по градежа на кула-пъзел. 
По традиция най-оживен интерес предизвика търсенето на съкровища в пясъците, като малките археолози се вглъбяваха в отговорната си мисия и искрено се  радваха на „находките“.  
Децата научиха много нови неща за водните кончета, за лешоядите и за растенията. И по-късно надвечер с удоволствие заеха местата на публиката за театралното представление „Гого Многознайника“ и куклените миниатюри „Метаморфози“.