Трябва да се съсредоточим в избора на гарантирано европейски ориентиран президент. Не е толкова важно дали Реформаторският блок ще се събере и ще реши каква става структурата ни, а по какъв начин да излъчи такава личност, която да стане президент на България и да гарантираме по-нататъшното ни място в Европейския съюз. Това каза зам.-председателят на СДС и депутат от РБ Румен Христов на пресконференция вчера, като посочи, че има две опции за излъчването на десен кандидат за президент. Едната е да се търси възможност за участие на управляващото мнозинство с обща кандидатура, като Христов бе категоричен, че първо трябва да чуят мнението на най-голямата партия в управляващото мнозинство ГЕРБ. Не можем ние да сме инициаторите за предложение в тази посока. Ако те решат и ни поканят, ние ще участваме и сме съгласни да водим такива преговори. Втората теза, която СДС отстоява много отдавна, ако не постигнем съгласие в рамките на управляващото мнозинство и ЕНП за съвместно участие, е РБ задължително да има свой кандидат. Най-добре е той да бъде излъчен след провеждането на открити вътрeшни избори с всички десни избиратели, каза депутатът. 
Той коментира, че левицата търси реванш, коeто върви по две линии. Едната е през дестабилизиране на правителството и предсрочни парламентарни избори. Политическа партия, която само преди година и нещо загуби избори след 400 дни протести на улицата, да казва, че е готова и иска да управлява отново, е малко странно. Не знам защо си мислят, че ако отидем на предсрочни избори, конфигурацията ще бъде кой знае колко по-различна от тази, която е в момента, и те ще се върнат във властта, посочи депутатът.
По думите му вторият вариант, който левицата опитва да постигне, е моделът от 2001 година. Тогава, вземайки президентската институция, тръгнаха към властта и успяха да я вземат. Затова ние в никакъв случай не трябва да подценяваме това, което се случва вляво като обединение около една кандидатура за президент и да не подценяваме президентските избори, допълни още Христов.