Месечните помощи на 16 семейства от Русенска област ще бъдат намалени с 30 на сто заради това, че децата им не ходят на училище. Санкционираните са 1 фамилия от Русе, 4 от Бяла и 11 от Ветово. Без помощи остават и 171 семейства, отново заради неизвинени отсъствия от училище на децата. 46 са глобените семейства в Бяла, 39 във Ветово, 21 в Две могили и 65 в Русе. 
Данните съобщи Цветелин Симеонов, началник отдел „Социална закрила“ в дирекция „Социално подпомагане“. Той поясни, че социалните експерти са установили, че едни и същи семейства изпадат в нарушение и това са като правило маргинализираните ромски фамилии. 
Симеонов съобщи и данни за училища в областта, където са регистрирани най-много неизвинени отсъствия. Негативната класация води СОУ „Васил Левски“ във Ветово, където 58 са безпричинните отсъствия. Следват гимназията „Св.св.Кирил и Методий“ в Две могили - 30, русенското Спортно училище - с 28 отсъствия. Колонката продължават „Алеко Константинов“ в Русе с 24 отсъствия, глоджевското „Христо Ботев“ с 23 и на опашката е СОУ „Панайот Волов“ в Бяла с 20.