Новата А група започва да придобива все по-ясни измерения след поредната среща между консултантите от холандската компания Hypercube и заинтересованите страни в българския футбол.

В срещата с клубовете преди два дни стана ясно, че се очертава новата А група да е от 12 или 14 отбора, тъй като няма потенциал за повече лицензирани отбори. Такива са и очакванията на лицензионната комисия на БФС, която ще трябва следващата седмица да предостави точният брой на отговарящите на критериите клубове.

Едно от предложенията на консултанта е да се намали до минимум практиката за вечерни мачове. "Нашите проучвания показват, че заради лошо устроения обществен транспорт е неудобно за зрителите да посещават вечерните мачове, тъй като след това няма как да се приберат", заяви Питър Нювенхаус от Hypercube.

Засега не е ясно каква ще бъде реакцията на телевизията, която притежава правата - "Нова броудкастинг груп". Разговорите с нея предстоят. Според консултантите е добре да има няколко часови пояса на двубоите в следобедните часове. Досега това се конфронтираше с излъчваните от "Нова" английски мачове.

Ограничаването на вечерните мачове няма да отмени изискването за поставяне на осветление на стадионите. "В късните есенни месеци, февруари и март ще е наложително да се играят мачове на осветление", заяви Нювенхаус.

Сезонът няма да се промени като календар в сравнение с досегашната практика. Отборите искат да започват да играят от втората половина на юли, като тази година за начало на сезона е фиксиран 23 юли. През есента ще се играе до средата на декември, а пролетният полусезон ще започва в средата на февруари.

"При наличната инфраструктура и климатичните условия в България това е реалистичният вариант. Това може да се промени само при драстична промяна на състоянието на стадионите, което е трудна задача", добави холандецът.

Клубовете от А група решиха, че форматът на новия шампионат ще се взима с 60% от гласовете.

Засега те клонят към вариант, при който отборите изиграват по един пълен цикъл мачове помежду си и след това се разделят на две половини - първа шестица и втора шестица или осмица.

"Отборите, които гравитират около средата - между седмо и девето място, предпочитат първата половина да е от осем отбора. Но това крие своите опасности за втората половина, най-вече в броя на изиграните мачове", каза той.

Конкурентен вариант за обсъждане е след първата фаза да се играят плейофи на директно отстраняване в долната група. Горната група ще определя шампиона в мачове всеки срещу всеки.

Все още не е ясно колко отбора ще изпадат в Б група - три или четири, като част от тях (един или два) ще трябва да играят плейоф с отбори от Б група.

Три са основните предизвикателства пред първенството, според консултантите. Първата е държавната подкрепа за осъвременяване на стадионите, втората е липсата на стюардинг култура и практика и третата е възможността за по-голям обхват на централизирания маркетинг.

От спортното министерство са обещали подкрепа за стадионите, които са държавна или общинска собственост. УЕФА ще помогне с програма за обучение на стюарди. А по третата точка експерти към БФС ще съдействат за подобряване на маркетинговата опаковка на клубовете, стадионите и цялото първенство.