Обрат в изборния резултат за кмет на Ветово видя Окръжна прокуратура, след като бюлетините в 10 от всичките 21 секции в общината бяха повторно прегледани и преброени в съдебна зала. Според изчисленията на държавното обвинение загубилият балотажа кандидат на ДПС д-р Мехмед Мехмед не просто е стопил разликата от 14 гласа, с колкото Георги Георгиев от местната коалиция „Бъдеще за всички“ надделя, но и го е изпреварил с още 15 гласа. Тоест Мехмед е станал жертва на неправилно преброени гласове и реално той е изборът за кмет на жителите на Ветово. И вместо Георгиев, който е провъзгласен за победител с 3233 гласа, кметското кресло трябва да заеме Мехмед със спечелени 3232 бюлетини, докато опонентът му остава на второ място с 3217 гласа. Това обаче е само тезата на прокуратурата. 
Иначе д-р Мехмед започна да получава поздравления още след края на съдебното заседание. Пред съда той изтъкна, че е повече от красноречиво, че изборният резултат е опорочен, а спечеленият от него мандат се консумира повече от половин година от друг човек. Затова поиска час по-скоро сагата да приключи и да бъде уважен реалният вот на Ветово.
„Надявам се съдът да върне изборните книжа обратно в Общинската избирателна комисия /ОИК/, която да се произнесе с действителния резултат в моя полза. В противен случай, ако се реши вотът да бъде касиран и да се проведат нови избори, това ще е второ наказание спрямо мен, макар да не се съмнявам във волята на гласоподавателите. Надявам се и г-н Георгиев да прояви разум и да се съобрази с безспорно установените изборни резултати, за да може Ветово да навакса бързо пропуснатото и да достигне останалите общини“, заяви д-р Мехмед пред журналисти. 
А че разминавания в отчитането на гласовете на избирателите има, единодушни бяха не само адвокатите на кандидатата от ДПС, който оспорва вота, но и представителите на ОИК и дори двамата адвокати на обявения за победител втори мандат Георги Георгиев. Така Ветово е на прага да се разпише като една от малкото общини, успели да анулират изборните резултати в съда. 
Според защитниците на Георгиев обаче крайният резултат от изборите е отчетен правилно. Разминаванията били единични и от тях били ощетени и двамата кандидати. Затова помолиха съдът да бъде обективен и обстоен в преценката и в крайното си решение.
Адвокатите и на двете страни посочиха, че ще изложат подробните си разсъждения около отделените над 120 спорни бюлетини в писмен вид.
Единствено прокуратурата направи анализ, че реално спор около действителността и недействителността съществува при около 30 от бюлетините. И гласовете за Мехмед трябва да бъдат увеличени с 13, а вотът за Георгиев - да бъде намален с 16 гласа.
„За опорочен вот може да се говори при около 1% от проверените повторно бюлетини, което не е в толкова висока степен, че да налага провеждането на нови избори. Затова моля съдът да върне изборните книжа в ОИК, която да обяви действителния резултат. А дали неправилното броене и отразяване на гласове е умишлено или по непредпазливост, ще покаже едно евентуално бъдещо наказателно производство, а не административното, което тече“, посочи прокуратурата.
Самият д-р Мехмед не се нае да коментира дали вижда умисъл в това да не бъде допуснат до кметския пост.
От ОИК побързаха да се защитят, че те се явяват администратор и след като при тях пристигат грешно попълнени протоколи от секционните комисии, няма как грешките да не продължат и при тях по веригата. И те обаче бяха категорични, че в оспорването на изборните резултати има резон и това е станало ясно именно с отварянето на 10-те чувала и преглеждането на всяка от пуснатите в тях 3340 бюлетини.
Вчера стана ясно още, че във втора секция във Ветово има разминавания в броенето на гласувалите избиратели.
Очаква се до средата на юни съдът да излезе с решение какъв ще е изходът от спора на първа инстанция. Какъвто да е той, казусът най-вероятно ще стигне за втори път до Върховния административен съд. Именно висшите магистрати там, след настойчиво обжалване на Мехмед, наредиха русенските съдии да преброят бюлетините в съдебна зала.