Разнообразни индийски подправки, сред които гарам масала, бял пипер и дъхав карамфил привличаха погледите на посетителите на кулинарния фестивал вчера в Мол Русе. Оригинални датски сладки по 6 лева бройката и апетитни румънски чеснови наденички бяха другите изкушения, които заинтригуваха посетителите. Другите щандове - на Унгария, Мексико, Израел, Венецуела, Индонезия и други държави, представяха повече информация в дипляни, отколкото реални и неустоими кулинарни шедьоври, както бе обещано в анонса за първия по рода си междунроден кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света“. 
Няколко русенски винарни допълваха възможностите за изкушение на небцето. Националните сувенири на различните държави също не се забелязваха, за сметка на няколкото щанда на Дунавския център на занаятите, който беше представил творби на свои членове. 
Сред участниците бяха и активисти на читалище „Селски будител“ от село Батин, които участваха във феста с местни манджи и украсена със здравец пита. 
Жури от топ готвачи определи русенеца Николай Николов за победител в състезанието за приготвени ястия - той печели правото да представи града във финалните състезания в София на заключителното събитие от фестивала, а също и курс по готварство в кулинарната академия HRC. Николов зашемети спецовете в журито с роле със сьомга, гарнитура от спанак с яйце и моцарела в сос.