10 години лишаване от свобода за бившия шеф на НРС Кирчо Киров потвърди Военно-апелативния съд за присвояване на почти 5 милиона лева, предаде БГНЕС.

Военният съд осъди на първа инстанция генерал Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба /НРС/, на ефективна присъда от 10 години затвор при първоначален строг режим и конфискация на половината имущество. Присъдата беше произнесена през август 2015 г.

Кирчо Киров е осъден за това, че от 2007 г. до 2011 г. като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в левове, евро, щатски долари и английски лири, чиято обща левова равностойност е в особено големи размери - близо 5 милиона лева.

Според прокуратурата за улесняване на присвояването той е съставил над 1000 официални финансови документа, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата.

Делото стигна до втората съдебна инстанция след жалба на Киров, но и след протест на прокуратурата. Военна прокуратура протестира присъдата от 10 години затвор срещу него и поиска по-високо наказание. Защитата пък смята, че присъдата е незаконосъобразна и следва да бъде отменена и делото върнато за ново разглеждане и то на стадия на досъдебното производство.

По делото бяха събрани повече от тридесет тома доказателства. Първата съдебна инстанция прецени случая като особено тежък, освен затвора и конфискацията, съдът лиши Киров за 15 години от правото да заема ръководна държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства. Изцяло беше уважен от съда и гражданският иск в размер на 4 720 196 лв., предявен от НРС.

По делото срещу Кирчо Киров като свидетели бяха повикани Бойко Борисов, Сергей Станишев, Георги Първанов, Ивайло Калфин. В обясненията си пред обвинителите, бившият ръководител на НРС твърди, че процесът срещу него е политически.  Но  фактите опровергават това негово твърдение. Киров е ръководил НРС по времето на трима премиери от различни политически партии – Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. Съпругата на Киров продължава да работи в Държавната комисия по защита на класифицираната информация, въпреки че вече е навършила възраст за пенсиониране. Синът на Киров е номиниран за дипломатическа работа в Катар, въпреки фрапантни нарушения от предишната му месторабота.

Но финансовите машинации са върха на айсберга от тежки нарушения, които Кирчо Киров е допуснал, докато е начело на НРС.  Тези престъпления са от оперативен и морален характер, техните последствия върху службата и националната сигурност на България са неизмерими. Историята ще се произнесе по тези въпроси.