Двама шуменци, които имали афинитет към „Фолксваген“, решили да започнат да крадат любимата си марка автомобили. Прицелили се към предпочитаните модели, защото самите те карали фолксвагени и имали ключове, които използвали при кражбата.
Така на 4 октомври 2013 година криминалният дует се озовал в Русе с едничката цел да отмъкне някой голф. Тръгнали с колата „Деу Нубира“ на бащата на единия от автоманиаците и започнали да обикалят покрай блоковете. Набелязали си чуден „Фолксваген“ и успели да го отмъкнат през нощта срещу 5-ти. След удара запалили колата, единият крадец се качил да я кара, а другият тръгнал след него с деуто. По време на пътуването към Шумен двамата поддържали непрекъсната връзка по телефона. Междувременно откраднатият голф бил оборудван с нови регистрационни табели, а впоследствие се оказал в заден двор на къща в Плиска. По някое време единият от крадците го разфасовал и го използвал за части. След малко повече от месец обаче шуменските полицаи разкрили престъпната им дейност и претърсили къщата в Плиска, където открили разглобения автомобил.
В крайна сметка след близо 3 години двамата другари чуха условни присъди на първа инстанция. Те признаха за прекрачването на закона и бяха наказани с по 2 години условно и 4-годишен изпитателен срок. Присъдите могат да се обжалват.