Политикът, кандидат за кмет, бизнесмен и издател на регионални вестници в миналото Деян Касабов окончателно влиза в затвора за 5 години за трафик на наркотици. Той ще трябва да плати и 60 000 лева глоба, реши на последна инстанция Върховният касационен съд. Присъдата бе атакувана до последно и от прокуратурата, и от тримата адвокати на известния шуменец, между които жената до него и известният софийски защитник Димитър Марковски. Обивнението докрай искаше по-солено наказание за бизнесмена, а защитата му бе категорична, че той е невинен, но ако бъде осъден, заслужава най-много условна присъда.
51-годишният Касабов бе заловен на Великден през 2014 година, когато на връщане от Холандия опита да прекара през Дунав мост 1197.5 грама екстази на стойност от близо 50 000 лева. Червените таблетки във формата на сърчица били открити в чанта с пакети кафе. Чантата пък била на непозната жена, която още в Ротердам поискала услуга от Касабов - да изпрати по него багаж за сина си в Шумен. 
Според Касабов и защитата му той е отишъл в Холандия да си купи кола и не е предполагал какъв развой ще има това негово намерение. Впрочем месец по-рано - през март 2014-та, бизнесменът отново отишъл в Ротердам, откъдето също си купил кола и останал много доволен от нея.
Според адвокатите му бившият издател на вестниците „Шуменски вести“ и „Търговищки вести“ е бил натопен от двамата пътници, които карал - Светослав и Вилдан. Впрочем те така и не бяха открити, за да бъдат разпитани в съдебна зала, въпреки че три пъти бяха обявявани за издирване.
Затова защитата на Касабов докрай твърдеше, че доказателствата по делото се тълкуват неправилно, а съдът гласува голямо доверие на фрапантно противоречивите показания на укриващите се Вилдан и Светослав.
Кой и защо е насочил вниманието на контролните органи върху пътуванията на Касабов зад граница, е въпрос, относим към методите за постигане на целите на грижещата се за националната ни сигурност агенция. Постигането на конкретния резултат в случая сочи на правилен анализ на поведението му в последните месеци преди разкриване на трафика. А че поведението му не е било безобидно от криминална гледна точка, се установява от изводите на техническата експертиза на откритите снимки в паметта на телефона му от март 2014 година. Там се виждат различни видове хапчета като откритите със съдържание на високорисково наркотично вещество, направени с камерата на същия телефон, за проведените телефонни разговори преди и по време на престоя му в Холандия, посочиха в мотивите си върховните съдии.
За трафика на екстази Окръжният съд в Русе наказа Касабов през февруари 2015 година с 6 години затвор и 60 000 лева глоба. На втора инстанция апелативните съдии във Велико Търново намалиха присъдата на 5 години, като го оправдаха по обвинението за трафик на откритите отделно хапчета за 48 лева.