Господарите на Лига Европа Севиля защитиха титлата си и спечелиха турнира за трети пореден път, след като драматично обърнаха Ливърпул на финала и победиха с 3:1.

Момчетата на Унай Емери записаха прецедент, след като завоюваха титлата във втория по сила европейски турнир за трети пореден и общо пети път, а това досега не се беше удавало на нито един отбор. Двубоят започна с доминация на англичаните. Ливърпул поведоха с 1:0 в 35-та минута с уникално красив гол на Даниел Стъридж. До почивката резултатът остана непроменен. Само минута след началото на втората част обаче Кевин Гамейро "обърна каруцата" на Юрген Клоп, след като изравни резултата на 1:1. От този момент възхода на Севиля и падението на Ливърпул започнаха. В 64-та минута Коке, който до този момент не беше вкарвал в турнира, обърна резултата на 1:2 в полза на Севиля, а в 69-та минута отново той отбеляза за 3:1.

Ливърпул за последно записа победа през 2001 г., когато турнирът още се казваше Купа на УЕФА. Двата отбора тази вечер имаха и допълнителна мотивация, след като в първенствата си не успяха да пробият в Шампионската лига. Тимът на Унай Емери завърши седми в Примера дивисион и си осигури единствено място в квалификациите на Лига Европа. След днешната загуба, Ливърпул пък ще гледа турнира по телевизията - мърсисайдци финишираха осми в английското първенство.По пътя към финала и англичани, и испанци имаха трудности с някои съперници. Ливърпул елиминира Борусия Дортмунд в 1/4 финалите с гол на Деян Ловрен в добавеното време. Най-тежкото изпитание за андалусците бе дуелът с Атлетик Билбао. Възпитаниците на Емери отстраниха баските след изпълнение на дузпи.