Двадесетина души с няколко лозунга и развети светлосини знамена със златната тамга - знака на татарите, се събраха вчера пред сградата на Генералното консулство на Руската федерация. Дошли сме да изразим нашата съпричастност към жертвите на Сталин от 18 май 1944 година, когато за една нощ изселват от полуостров Крим над 200 000 татари. Това обясни пред медиите Ерхан Юсеин, председател на сдружение „Асабай“, което в превод от татарски означава „родство“. Протестът е и срещу окупацията от Русия на полуостров Крим, добави бившият председател на „Асабай“ Хошгюн Насуф. Според Юсеин и Насуф и в момента руските власти в Крим искали да отстранят от полуострова останалите там татари, които сега страдали от липсата на права. 
Татарите от Ветово и още няколко села в Русенска област излизат на протест за първи път. На въпроса дали акцията им не е предизвикана от песента на Украйна, спечелила тазгодишния конкурс на Евровизия, тъй като досега не е имало никакви обществени изяви по повод действията на Русия в Крим, някои от протестиращите се изсмяха, но реално отговор не последва. 
Групата със знамената и няколко плаката /“Окупацията на Крим - заплаха за сигурността на Европа“/ премина улицата и застана пред оградата на руското консулство. Там Хошгюн Насуф прочете декларация, в която се припомня трагичната съдба на изселените от Крим татари, и след това множеството зачака някой руски дипломат да излезе. Междувременно се разнесоха два-три спорадични възгласа „Крим - наш!“ /впрочем, този възглас е типичен за „противната страна“, той стана слоган на 2014 година в Русия и е характерен именно за руснаците, а не за противниците на „присъединяването“ на Крим/. 
След като никой не излезе от консулството, Насуф закрепи листа с декларацията на табелата с работното време на мисията и протестиращите се разотидоха. Предстои им да се подготвят за традиционния пролетен празник на татарите в България Тепреш, който ще се проведе в събота във Ветово.