През първото тримесечие на 2016 г. обемът на раздадените бързи кредити от т.нар. дружества, специализирани в кредитиране, се изкачва до 7-годишен връх. Това показва справка на Investor.bg в базата данни на Българска народна банка (БНБ). Това се случва на фона и на седмия по ред тримесечен спад на обема на лошите заеми в сегмента.

В края на март бързите кредити са за 2,26 млрд. лв, което е най-високото ниво от края на март 2009 г., когато бяха за 2,32 млрд. лв.

Това е факт, след като в периода януари-март 2016 г. вземанията на предприятията, специализирани в кредитиране, се увеличават с 13,7% на годишна база, след като в края на март 2015 г. бяха в размер на 1,99 млрд. лв. В сравнение с предходното тримесечие вземанията отчитат ръст от 5%, или със 108,4 млн. лв., разкриват актуалните данни на централната банка.

Статистиката обхваща основно дейността на компаниите, отпускащи т.нар. "бързи кредити“, на предприятията, които са ангажирани с факторинг, и на други специализирани финансови корпорации, като например такива с рисков и развоен капитал. Извън обхвата на данните са кредитите, отпуснати от банки.

Същевременно размерът на необслужваните кредити намалява за седмо поредно тримесечие – този път с 1,9% на тримесечна база и с 9% на годишна база до 459,5 млн. лв. Преди година обемът на т.нар. лоши кредити бе в размер на 504,9 млн. лв. Така делът на лошите бързи заеми се свива до 20,25% от 21,68%, колкото бе в края на 2015 г., показват изчисленията на Investor.bg и сравнението с неревизираните данни.