Ако много искате да си направите татуировка, но се притеснявате, че след години вече няма да ви хареса, решението за вас вече е тук. Нова компания на студенти от Университета в Ню Йорк предлага специално мастило за татуси, което избледнява и след една година върху кожата.

След като стои непокътната 12 месеца, татуировката започва да избледнява и човекът, на когото е направена, има два избора – или да я остави да изчезне, или да я повтори с трайно оцветяване. Също така новото мастило не изисква употребата на по-различно оборудване, което го прави още по-достъпно.

Стандартният оцветител в мастилото остава върху кожата, защото неговите молекули са прекалено големи за преработване от имунната система. Мастилото на компанията „Ephemeral“ използва по-малки молекули, които могат да бъдат „изчистени“ със специален разтвор, който се нанася върху татуса след една година.

Новият продукт ще бъде пуснат на пазара през 2017 г. Той е разработен, след като „Ephemeral“ е спечелила конкурс за финансиране от Университета в Ню Йорк на стойност 200 000 долара.