„Никой няма право да превръща Турция в страна, в която лъвовете са обречени да бъдат вегетарианци“. Объркващо?

Когато думите са на президента на Турция Редже Ердоган може да се окаже, че оцеляващите на салата лъвове са като остарелият софтуер, когато имаш модерен хардуер.

„Лъвовете вегетарианци и остарелият софтуер са същото като тясна риза”, ако използваме друга скоро изречена от Ердоган фраза, пише „Блумбърг” (Bloomberg). Освен това турският държавен глава нарече политиката на Европейския съюз диктатура - вижте във видеото.

Тези изразителни метафори се свеждат до едно - решимостта на президента за придвижване на Турция далеч от парламентарната система, която по думите му е надживяла своята полезност.

От избирането му на поста през август 2014 г. Ердоган търси начини за изместване на центъра на властта в Турция към президентството, разширявайки набора от неговите правомощия на държавен глава.

Поради тази причина икономистът от „Кепитъл Икономис” (Capital Economics) Уилям Джексън поставя последните обрати във фразите на президента в контекста на опитите му за домогване до повече власт, като отстраняването на посочения от него министър-председател, което срина фондовия пазар в Турция миналата седмица.

Саркастичната забележка за лъвовете е опит да се използва инерцията след свалянето на премиера Ахмет Давутоглу и да се върне в дневния ред конституционната реформа.

В интервю за „Блумбърг” бившият президентски съветник Бурхан Кузи разкри, че зад кулисите развитието на плановете за политическа реформа е в разгара си.

Управляващата партия в Турция може да окаже натиск за „пакет от мини-конституционна промяна“, който да позволи на Ердоган да поеме ръководството на управляващата Партия на справедливостта и развитието като преходна стъпка по пътя към създаване на президентска система, смята Кузи.

Държавният глава сега би трябвало да е надпартиен, така че Ердоган формално се отказа от връзките с партията, когато беше избран за президент преди почти две години.

В навечерието на напускането на премиера Давутоглу, ПСР планира да избере своя нов председател на извънреден конгрес, който ще се проведе по-късно този месец. Като се имат предвид амбициите на Ердоган, новият председател не може да остане дълго на този пост, прогнозира Kузи, който е работил в продължение на години над промените в конституция на страната.