Правителството на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще организира изборите по график през юни, след като се отказа от идеята за отлагане заради опустошителните земетресения в началото на месеца, заявиха трима официални представители пред Ройтерс днес.
Миналия месец Ердоган, който си поставя за цел да удължи управлението си в трето десетилетие, каза, че ще организира президентските и парламентарните избори през май, за да избегне празниците през юни. Според анкети, тези избори ще бъдат най-голямото предизвикателство за настоящия президент на Турция.
Дни след като Турция беше разлюляна на 6 февруари от две разрушителни земетресения, отнели живота на повече от 42 000 души в страната, официален представител каза, че съществуват „сериозни трудности“ за организирането на изборите навреме. Сега близките до президента казват, че правителството се е обърнало срещу идеята за отлагане.
„Твърде възможно е да се постигне съгласие за организиране на изборите на 18 юни“, каза официален представител на правителството, добавяйки, че Ердоган и неговият националистически съюзник Девлет Бахчели ще се срещнат, за да се споразумеят за крайното решение.
Правителственият представител каза пред Ройтерс, че е паднала сянка върху идеята за отлагане вследствие на мнението, че правителството избягва изборите, на негативната реакция на опозицията относно отлагането, както и на юридически въпроси, свързани с конституцията.
Той и другите официални представители говориха анонимно, защото не са упълномощени да говорят официално по въпроса.
Президентството и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган не отговориха веднага на молбата за коментар относно датата за организиране на изборите.
Преди бедствието популярността на Ердоган беше подкопана от вдигащите се цени на живота и обезценяването на турската лира. След това той бе изправен пред вълна от критики срещу реакцията на правителството на най-смъртоносното земетресение в съвременната история на страната.
Турция въведе временна схема за финансово подпомагане и забрани съкращенията в 10 окръга, за да защити работниците и бизнесите от финансовите последици от земетресенията.
Представител на правителството каза, че избори през май, както Ердоган планираше по-рано, ще оставят много малко време на изборните комисии да се подготвят и да организират логистично участието в изборите на гласоподавателите в засегнатия от земетресенията район, който е дом на около 13 милиона души.
Висш представител на ПСР каза, че е натежало мнението, че изборите трябва да се организират на 18 юни.
„Ердоган и Бахчели ще обсъдят темата и ще вземат крайното решение, но в момента изглежда, че 14 май е твърде ранна дата и двамата лидери ще се съгласят за 18 юни“, каза той.
Друг висш представител каза, че идеята за отлагане на изборите е била отхвърлена.
„Ако имаше закъснение, трябваше да бъде в размер на една година, за да има смисъл от него. Това изобщо не се харесва на обществеността. Отчасти по тази причина 18 юни се разглежда като най-правилната дата в момента“, каза той.
(Превод: Симона-Алекс Михалева)