Американската агенция за космически изследвания НАСА съобщи, че април е бил най-топлият, откакто преди 136 години са започнали да се извършват системни измервания на температурата по света.

Според данните на НАСА температурите през тазгодишния април са с 1,1 градуса по Целзий по-високи от тези през периода 1951-1980 година.

Нещо повече, април е шести пореден месец с рекордно висока средна температура.

„Това е наистина значима информация. Знаехме, че явлението „Ел Ниньо” има влияние, но едва ли някой е очаквал такъв скок на температурите”, коментира метеорологът Ерик Холтхаус.

Според директора на Института за космически изследвания към НАСА Гавин Шмид, учените с 99% сигурност могат да кажат отсега, че 2016 ще е най-топлата година откакто има надеждни данни за температурите по света. Предишната най-гореща година беше 2015-а.

Предходният рекорд за най-топъл април е записан през 2010 г. За миналия месец обаче средната температура е била с 0,24 градуса по-висока. Данните сочат, че глобалното затопляне се ускорява с рекорден темп.

Данните показват и друго. През април лабораторията в Кейп Грим на остров Тасмания в Австралия отчете, че концентрацията на въглероден двуокис във въздуха, за първи път откакто се извършват измервания, е надхвърлила 400 части на милион.

Очаква се студените води на климатичния феномен „Ла Ниня” в Тихия океан, която трябва последва „Ел Ниньо”, да бъдат много по-топли от измерваните досега, а продължителността на явлението да е по-кратка.