Министерство на земеделието и храните (МЗХ) отчита ръст при производството на плодове и зеленчуци, като през последната година са се повишили съответно с 20 и 18%. Българските плодове и зеленчуци са предпочитани пред вносните. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на пресконференция, на която беше даден старт на националната кампания в подкрепа на 100-те национални туристически обекта „Ние обичаме България“. 
60 на сто от плодовете и 72 на сто от зеленчуците на българската трапеза били родно производство по официални данни. Подпомагането, което производителите на плодове и зеленчуци получават през този програмен период, е по-високо и тази политика е довела до изсветляване на сектора, смятат още от аграрното министерство.
 По данни на НСИ в България се потребяват храни за над 7,6 млрд. лева. Най-висок относителен дял заемат млякото и млечните продукти - близо 1,5 млрд. лева. По официални данни консумацията на местни продукти е за над 1,2 млрд. лева, а на плодове и зеленчуци - за 1 млрд. лева.