Жълт код е обявен за днес в 16 области на Източна и Южна България заради очаквани интензивни валежи и гръмотевични бури, предаде БГНЕС.

Кодът е в сила за областите Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Добричка, Варненска и Бургаска. В тези области ще има гръмотевични бури, краткотрайни, но интензивни валежи и локални градушки. НИМХ прогнозира количества на валежите - около 15 - 25 л/кв. м. За останалите 12 области е обявен зелен код.

През страната вече преминава добре изразен студен атмосферен фронт. С умерен и силен вятър от запад-северозапад ще продължи нахлува хладен въздух. Преди обяд над Горнотракийската низина и по-голямата част от Източна България ще преобладава слънчево време. Все още повече облачност ще има над Черноморието.

От запад облачността ще се увеличава и в западните райони ще завали дъжд, придружен от гръмотевици. В часовете около и след обяд над страната ще има значителна, купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места, главно в Южна и в Източна България ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 14° и 19°, на места в Югоизточна България все още 22- 23°, за София - 14°. През нощта срещу вторник явленията в Южна и Източна България ще продължат.

Над планините ще има значителна, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна, облачност и на много места ще има превалявания и гръмотевични бури. Над 2300 места ще превалява сняг. Ще духа умерен и временно силен вятър от запад-северозапад. Температурите и в планините ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 10°, на 2000 метра около 5°.

По Черноморието преди обяд облачността временно ще намалее до слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и около и след пладне на много места ще превали и прегърми. Ще духа умерен и временно силен вятър запад-северозапад. Максималните температури на въздуха ще бъдат около 19°-21°.