Да чукнем на дърво, единственият за тази година, петък, 13-и мина! Изследователи продължават да търсят корените на суеверието за “черния” петък, през който много хора не излизат от домовете си, не се качват на самолет, не шофират, не се женят, внимават да не разсипят сол, за да не ги сполети нещастие.

13 не е единственото число, което “носи” лош късмет, но е най-известното. Мнозина го свързват с Тайната вечеря на Исус и 12-те апостоли. Предателят Юда идва последен, 13-и.

13-и бил и скандинавският бог на злото и огъня Локи, който отишъл неканен на празненство във Валхала, дома на Один, и убил със стрела от имел бога на радостта Балдер.

И до днес действа поверие

13 души да не

сядат на маса,

защото, ако го направят, един от тях ще умре. Президентът Франклин Рузвелт не е давал вечери за 13 души. Дори имало професия четиринадесети - гост, който срещу заплащане присъства на обяд или вечеря.

В Древният Рим магьосниците се събирали на групи по 12. Вярвало се, че 13-ият е самият дявол. В картите таро пък 13-ата е картата на смъртта.

В съвремието суеверието към 13 се подхранва от инцидента с “Аполо 13”. Експлоадира резервоар на совалката, екипажът оцелява по чудо. Тя е изстреляна в 13,13 ч от площадка номер 39 (3 по 13).

И страхът от петък идва от религията. В петък Исус е бил разпънат, Адам и Ева са изяли забранения плод, започнал е потопът според теолози.

В Римският календар петък е бил посветен на богинята на любовта Венера. Когато викингите го приели, посветили петък на Фрейя, богинята на любовта от скандинавската митология. Има теории, че внушавайки зли сили на петък, доминираната от мъже църква се е опитвала да потисне езичеството и жените.

“Прякото” доказателство за “черния” петък е 3 октомври 1307 г., когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V хиляди тамплиери са арестувани, изтезавани, изгорени на клада, екзекутирани. 

В миналото

петък е бил наричан

Денят на обесването,

защото в този ден от седмицата престъпниците били публично екзекутирани. Стъпалата до ешафода били 13, 13 били врътките на възела на бесилото, 13 пенса се плащали на палача.

Може би не е случайно, че режисьорът на психотрилъри Алфред Хичкок е роден в петък, 13-и. На 13-и в петък през август 1926 г. обаче е роден и Фидел Кастро, оцелял при десетки заговори за убийства.

Възможно е и 13-и да е в немилост, защото е след 12-и, което е “пълно”, най-щастливото число. 12 са апостолите, псалмите, израелските племена, светият град Йерусалим има 12 врати и 12 ангели. 12 са също боговете на Олимп, подвизите на Херкулес, месеците на годината, зодиакалните знаци, лунните фази, които съставляват една година. Има и математическо обяснение за положителната сила на 12 - дели се на две, на три и на четири.

Суеверието, че 13 е фатално, а 12 - щастливо, се разминава с друг предразсъдък за числата - че нечетните са късметлийски, а четните носят беди.

В Америка смятат, че да държиш в портфейла си 2-доларова банкнота, която по принцип рядко се среща, е на късмет. Някои обаче късат едно от ъгълчетата, за да е банкнотата с нечетен брой ъгли за всеки случай.

Още от древността 8 се смята за щастливо число без значение, че е четно. То е силно за питагорейците, древните египтяни, в индуизма. В Япония и Китай 8 се произнася като думите за богатство и просперитет. Затова там плащат хиляди долари, за да имат щастливото число в номера на колата или на джиесема си.

17 ужасява италианците 

За италианците числото 17 носи повече нещастие, отколкото 13 за голяма част от света, защото символизира смъртта.

Предполага се, че суеверието идва от Древния Рим и е свързано с изписването на 17 с римски цифри - ХVII. При разместването им се получава думата VIXI, която на латински означава “живях” или “с живота ми е свършено”. Тя се среща често в надгробните надписи.

Затова във високите сгради в Италия няма 17-и етаж, в кооперациите липсва 17-и апартамент, същото важи за местата в самолетите, номерата на полетите, моделите на колите. Петък, 17-и, пък е най-лошият ден в календара.

Самолетна катастрофа също допринесе за ужаса от числото - на 17 юли (7-и месец) 2014 г. в 17 часа и 17 минути малайзийски “Боинг - 777” с номер на полета МН17 се разби в Украйна. Самолетът е експлоатиран 17 години - от 17 юли 1997 г. до инцидента на 17 юли 2014 г.

Без 13, 191, 666 и 911 в самолети и полети 

В повечето самолети няма 13-и ред, по много летища липсва изход 13. Авиокомпании твърдят, че това не е свързано със суеверието за лошото число, но на практика 13 липсва. Други пък избягват полети с номера 666 и 911, които веднага напомнят за числото на дявола и телефонния номер за спешна помощ в САЩ.

Преди години 5 различни самолета с номер на полета 191 претърпяват трагични аварии. При 191-ия тестов полет свръхзвуковият самолет Х-15 катастрофира през 1967 г. в САЩ. Пет години по-късно лайнер 191 Prin се разбива на летище в Пуерто Рико. Полет с номер 191 е извършвал самолет на Delta Airlines Flight, който се разбива при кацане в Далас, загиват 137 души. Още по-голяма е трагедията през 1979 г. на чикагското летище “О Хара”, където самолет претърпява катастрофа при излитане и загиват 273-ма души. Номерът на полета също е бил 191. Преди четири години самолет на JetBlue Airways с номер на полета 191 пък кацна аварийно, защото един от пилотите започва да се държи неадекватно. Затова някои американски авиокомпании вече нямат полети с номер 191.

Финландските авиолинии обаче са куражлии - на 13 септември 2013 г., петък, извършиха полет номер 666 от Копенхаген до Хелзинки. Позивната на летището там е HEL - съкращение от Хелзинки на английски, но по същия начин звучи и английската дума “ад”.

По 3 идват хубавите, но и лошите неща. В Япония 9 е заплаха 

Числото 3 се води за късметлийско по ред причини. Влюбената двойка става тройка с раждането на дете.

Числото е тясно свързано със Светата Троица, която в различни варианти фигурира в няколко религии - Отец, Син и Свети Дух в християнството и Брахма, Вишну и Шива в индуизма. Езически традиции празнуват триединството на земята, водата и въздуха, което създава Земята. 3 са страните на триъгълника, който се смята за неразрушима форма. Изобщо всички хубави неща идват по три. Затова казваме “Три пъти за късмет” - с вярата, че след два неуспешни опита успехът идва с третия.

Има обаче и точно обратното суеверие - че лошите неща идват по три. Затова, ако изпуснеш чиния, чаша или каквото и да било и то се счупи на три парчета, е добре да счупиш още две неща, за да избегнеш голямото зло, което те очаква.

Пушачи спазват правилото да не се палят три цигари с една клечка кибрит или с едно щракване на запалката, защото третият е обречен да умре. То идва от Кримската война, когато снайперисти са дебнели от двете страни на фронта. Огънчето за запалване на една цигара разкривало позицията, но не било достатъчно за прицелване в тъмното. Когато обаче от клечката кибрит цигара си запалвал и втори, снайперистът успявал да се прицели и бил готов да стреля, когато към огънчето се приближи трети войник.

В обществата, където числото 3 е на щастие, 9 е три пъти по-късметлийско. Според скандинавската митология то дори е свещено.

В Япония обаче числото 9 се възприема като заплаха, защото звучи като думите за изтезание и страдание.

В Азия 4 звучи като “смърт” 

Въпреки че четните числа се смятат за нещастни, защото може да бъдат намалени чрез деление, в западния свят числото 4 носи голям късмет. Много неща в природата са в групи по четири - четири са посоките в света (изток, запад, север и юг), сезоните (пролет, лято, есен и зима), основните елементи (огън, въздух, вода и земя). Четири са и листата на късметлийската детелинка.

В азиатски държави - Китай, Виетнам, Корея, Тайван и Япония, обаче е точно обратното, защото когато се произнася на висок глас, 4 звучи като думата “смърт”. Затова числото се избягва. В Сингапур производител на луксозни коли промени наименованието на “Алфа Ромео” модел 144, за да има купувачи. Това е и причината моделите на джиесемите на “Нокиа” да не започват с 4.

7 е на късмет по цял свят

Числото 7 е щастливо по цял свят. Магическо е за комарджиите, феновете на игрите на късмета, три седмици е универсалният символ за джакпот в игралните домове.

Предполага се, че 7 е силно число, защото е уникално в аритметиката - то е единственото в групата от 1 до 10, което не може да бъде делено и което, ако бъде умножено, не остава в същата група.

7 се появява в живота, историята, различни култури. 7 са дните на седмицата, чудесата на света, континентите, цветовете в спектъра, музикалните ноти, смъртните грехове. В древността планетите и моретата са били по 7. Древният Рим е построен на 7 хълма.

В християнството Бог е представян като седмия от шестте лъча на Сътворението. В будизма 7 е числото на възход - Буда е изкачил 7 стълби при раждането си.

Има вярване, че седмият син на седмия син се ражда с магически способности. Неслучайно това е и заглавието на седмия албум на “Айрън Мейдън”.

В Китай числото 7 е късметлийско и защото звучи подобно на китайските думи за зараждане и живот.

В Афганистан бягат от 39

Афганистанците мразят 39 - за тях това е числото на проститутките и сводниците. На афганистански то се произнася morda-gow, което буквално означава “мъртва крава” и е добре познат жаргон за сводник. Легендата твърди, че това бил и прякорът на сводник от град Херат, който дори бил изписал 39 на регистрационната табела на колата си.

Афганистанците избягват 39 в номерата на телефоните си, на колите си, на адресите си. Ако нямат късмет и живеят на номер 39, изрисуват деветката така, че да прилича на осмица. Когато видят кола с 39 в номера , тръгват в обратната посока. Навършат ли 39 г., се стараят да го прикрият с “почти на 40 съм”.