Вторият парад на ретроавтомобили, с който завърши туристическото изложение „Уикенд туризъм“, срещна миналото с бъдещето на автомобилната индустрия. Миналото беше представено от 56 автомобили и мотоциклети ветерани с рождена дата в периода 1906-1986 г. Бъдещето се появи с пощенския екоавтомобил „Волното пате“ и електроболида, с който отборът на Русенския университет за трета поредна година ще представя България на Шел еко маратона в Лондон.
В съботния предиобед автомобилите класики минаха тържествено по централните улици на Русе, след което се подредиха на паркинга до НАП. На голям интерес се радваше бургаският ветеран „Де Дион Бутон“, производство 1906 г., чийто собственик Димо Джамбазов безапелационно спечели купата „Най-стар автомобил“. Любопитството на русенци предизвика и един спомен от Втората световна война - мотор с кош и картечница от 1943 г. Съперници в категорията на най-старите автомобили бяха мерцедес от 1927 г. на николовчанина Валентин Василев, варненски москвич от 1938 г. и ситроен от 1934 г. на русенеца Петър Пенчев. Сред „по-младите“ автомобили впечатление направиха два русенски - DKW от 1957 г. със собственик Йордан Йорданов и вартбург от 1963 г. на Тодор Тодоров, както и румънският участник Кристиян Доробантеску с фолксваген от 1970 г.  „ГАЗ 21“ от 1970 г. спечели на собственика си Юлиян Илиев от Свищов приза „Най-добре тунингован автомобил“. А наградата на кмета Пламен Стоилов отиде при шуменски „Спартан МК2“ от 1970 г. Публиката пък отличи москвич от 1982 г. Признание за добре реставриран и поддържан автомобил получиха волга от 1966 г. и волво от 1961 г., както и мотоциклет BMW от 1958 г.
Добро настроение сред участниците и гостите поддържаха Габриела Йорданова, която представи България на „Детска Евровизия“ и е едно от лицата на Русе, талантите от студио „Икономов“ Кристина Тодорова и Жулиета Иванова, танцьорите от клуб „Танго“ - София.
Вторият ретропарад беше организиран от общинската фондация „Русе-град на свободния дух“ и премина под патронажа на кмета Пламен Стоилов, с генералното спонсорство на „Монтюпе“ и с подкрепата на община Русе,  „Автосервиз АБ Карс“, „Хоби кар“, „Кауфланд“, комплекс „Левента“ - Винарска къща Русе и др.