В сивия сектор в автосервизния бранш цари пълен хаос, не се плащат данъци и осигуровки и се вземат пари за некачествени ремонти, но въпреки нашите искания за спешни проверки няма никаква реакция от държавата. В същото време оторизираните автосервизи в страната плащат 100-200 милиона лева данъци, а кварталните сервизчета изкарват пет-шест пъти по-големи печалби и не плащат нищо. Това каза вчера на работна среща за проблемите в автосервизния бранш председателят на сдружение „Сервизи за качество в автомобилния ремонт“ и управител на представителството на „Нисан“ и „Грейт уол“ в Русе Емил Цветков. На нея присъстваха представители на сдружения от Северен централен район и на различни институции.
Зам.-министърът на икономиката Даниела Визиева увери, че проверки в автосервизите постоянно се правят и нарушителите се санкционират. Тя обаче поиска да й се представи списък с неоторизираните сервизи, за да може точно в тях да влязат проверяващите.
Ние не сме доносници, контрира Валентин Петров от сервиз „МАН“. По думите му много сервизи, оторизирани за определени дейности, вършат всякакви ремонти и тъй като нямат нужните специалисти, работата им е некачествена и се превръща в предпоставка за трагедии на пътя. Цветков и Петров изтъкнаха, че в измененията и допълненията към Закона за движение по пътищата има залегнати клаузи за контрол на нерегламентираните сервизчета, но те трябва час по-скоро да влязат в парламента за гласуване и препоръчаха да се създаде държавен орган, който да контролира сервизната дейност.
Проблемът е много сериозен, защото когато ремонти на коли се правят в квартални сервизчета, те често не са качествени и водят по пътни инциденти, каза председателят на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев, който също участва в работната среща. Той увери, че измененията и допълненията към Закона за движение по пътищата ще влезе за гласуване в парламента много скоро. По отношение на контролен орган за автосервизите Ананиев уточни, че не е редно за това да се създава нова институция, а тези функции трябва да се възложат на някоя от съществуващите агенции, която има отношение за движението по пътищата.